A bank szerint 474 euróövezeti kereskedelmi bank között 233,5 milliárd euró értékben osztott szét négyéves lejáratú hiteleket. Elemzők arra számítottak, hogy 125 milliárd eurónyi olcsó hitelre lesz igény. Az előző, decemberben tartott aukción mindössze 62,2 milliárd euró hitelt igényelt a résztvevő 200 bank.

Csütörtökön különösen aktívak voltak az olasz pénzintézetek: az Unicredit 24,4 milliárd, az Intesa Sanpaolo 12 milliárd, a BPER Banca 4,1 milliárd, a Banco BPM 3,1 milliárd, az Unione di Banche Italiane 2,5 milliárd, a Credito Valtellinese 1 milliárd, a Banca Carige pedig 500 millió euró hitelt vett fel az EKB-tól.

A célzott hosszú távú refinanszírozási programot igénybe vevő kereskedelmi bankoknak az alacsony kamatozású hitelt a magánszférába - a vállalkozásoknak és a háztartásoknak - kell tovább adniuk.

Az ECB 2014 szeptemberében indította el hosszú távú refinanszírozási programját (TLTRO), amelynek keretében negyedévente helyezett ki négyéves lejáratú hiteleket, fokozatosan - 0,15 százalékról nulla százalékra csökkenő - kamattal. A program azonban háttérbe szorult, miután a bank 2015 márciusában elindította mennyiségi enyhítési programját.

A hosszú távú refinanszírozási program tavaly júliusban elindított második sorozatában (TLTRO II) a kihelyezett hitelek kamata még kedvezőbben alakult, ugyanis azt a kormányzótanács az irányadó refinanszírozási kamatláb helyett a betéti rendelkezésre állás kamatához kötötte. A refinanszírozási kamat jelenleg 0,0 százalék, míg a betéti rendelkezésre állás kamata mínusz 0,40 százalék - írja az MTI.