Az elmúlt 30 év időjárása minden bizonnyal az elmúlt 2100 év legforróbb periódusa volt a földön - derül ki abból a frissen publikált vizsgálatból, amelyben 13 ország 45 kutatója vett részt. A tudósok a fák évgyűrűinek elemzése és történelmi dokumentumok feldolgozása alapján jutottak erre a végkövetkeztetésre.

Plusz 700 év

A munka kiindulópontját egy 2014-ben végzett kutatás adta. Eszerint az 1983 és 2012 közötti 30 év volt az északi féltekén az elmúlt 1400 év legmelegebb időszaka. A mostani vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy 1986 és 2015 között az átlagos nyári középhőmérséklet 1,3 Celsius-fokkal haladta meg a sok száz éves átlagot.

Ebben az időszakban volt néhány egészen forró nyár, elsősorban a 2003-as, a 2010-es és a 2015-ös. A tizenkét évvel ezelőtti hőhullámért több ezer idős ember halálát teszik felelőssé a szakértők. Erre vezetik vissza az agyvérzések és a kiszáradások egy részét, továbbá úgy vélik, hogy a levegő szennyezettségének megugrása is hozzájárult sok ember halálához.

Soha ilyen

A kutatók az említett közvetett információforrások mellett a nemrégiben kifejlesztett statisztikai rekonstrukciós módszerekre alapozva hosszabbították meg a visszatekintés időszakát 700 évvel. Időszámításunk előtt 138-ig nyúltak vissza.

A legnagyobb meglepetést az okozta nekik, hogy ebben az igen hosszú időszakban nem találtak az elmúlt 30 évhez hasonlóan forró időszakot - mondta el a BBC-nek Danny McCarroll, a brit Swansea Egyetem professzora.

Rossz előrejelzések

További jelentős kutatási eredmény, hogy az időjárás változékonyabbnak bizonyult, mint korábban gondolták. Ennek van egy riasztó következménye is, mégpedig az, hogy az előttünk álló időszakra vonatkozó prognózisok valószínűleg alábecslik a felmelegedés mértékét. A szén-dioxid-kibocsátás melegítő hatását ugyanis a korábbi, kisebb változékonyságot feltételező modellekre építették.

Az ember a felelős

A felmérés készítői arról is meg vannak győződve, hogy az elmúlt három évtized kiugrását az emberi tevékenység okozta. Modelljük szerint ugyanis az elmúlt bő két évezredben tapasztalt meleg periódusok egyike sem tért el olyan nagy mértékben az átlagtól, mint az 1986 és 2015 közötti évek.

A kutatás egyébként a vizsgált időszak első évszázadát találta a legmelegebbnek. Ez még a 20. századnál is forróbbnak bizonyult valamivel, bár a különbség nem volt jelentős. A Római Birodalom korában sok nagyon forró nyár volt, majd a 4. és 7. század között, a magyar honfoglalás előtt Európa lehűlt. A középkor évei általában meleget hoztak.