Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May miniszterelnök kormánya a lehető legrosszabbul kezeli a brexit ügyét - állítja Steven Bullock, az Egyesült Királyság korábbi EU-képviselője, aki a Busieness Insidernek nyilatkozott. Bullock sok régi kollégájával beszélt Brüsszelben, akik arról számoltak be, hogy a britek zavarba ejtően csapnivalóan készültek fel a berexittárgyalásokra.

Akikkel beszéltek, azokat elkeserítette ez a helyzet. Úgy érzik, hogy egy bajban lévő barátnak próbálnak segíteni, aki egyszerűen ellöki a kezüket. Bullockot azonban elsősorban az akasztotta ki, ahogy a londoni kormány miniszterei viszonyulnak a brexit folyamatához. Tényleg, igazán, mélyen sokkolt a viselkedésük - fejtegette a szakember.

Nem hallgatnak rájuk

Mind az EU-s, mint a brit oldalon hatékony háttérapparátus dolgozik a tárgyalásokon. Sok kiválóan felkészült szakértő áll mindkét fél rendelkezésére. A brit kormányhivatalokban százával vannak olyanok, akik dolgoztak együtt EU-s kollégákkal és értik, mit jelent a tagállamoknak az uniós tagság. Mindez azonban hiábavaló, mert főnökeik nem hallgatnak a tanácsaikra, koncepció és stratégia nélkül kezelik az ügyet.

A miniszterek azt hiszik, hogy az EU csak pozicionálja magát, amikor kijelöli azokat a vörös vonalakat, amelyeket nem hajlandó átlépni. Amikor olyan vezetők, mint Angela Merkel német kancellár azt mondják, hogy a három szabadságot (az áruk, a tőke és az emberek szabad mozgását) nem lehet szétválasztani, akkor nem viccelnek. Ez része az uniós alapszerződésnek.

Ugyanakkor a brit oldalon azt hiszik, hogy partnereik nem gondolják komolyan, amikor ezekről a kérdésekről beszélnek. Minden rendben lesz - vélik -, ha majd elmagyarázzák nekik, hogy a szigetország mit szeretne és mit nem szeretne a lehetőségekből kiválogatni. Nem értik, hogy egy illúziót kergetnek ezzel.

Otromba alak a külügyben

Bullocnak különösen a bögyében van Boris Johnson külügyminiszter, aki talán a legismertebb brexiter. A szakember szerint Johnson tisztában sincs azzal, milyen következményei vannak otromba viselkedésének. Csak egy példa, hogy a múlt év végén azzal sértette meg olasz kollégáját, Carlo Calendát, hogy azt mondta: az olaszoknak azért érdekük a független Nagy-Britannia részvétele az egységes európai piacon, mert enélkül kevesebb proseccót tudnának eladni.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter sajtóhírek szerint azt mondta kollégáinak, hogy nem tudja elviselni, ha egy légtérbe kerül brit kollégájával. Bullock szerint Johnson úgy kezeli a brexitet, mint egy meccset, amelynek vannak győztesei és vesztesei, és csak azzal törődik, hogy ő az előbbiek között legyen. Semmi jele annak, hogy tisztában lenne a folyamat következményeivel.

Hanyatló állam

Valaki azt mondta Bullocknak, hogy Nagy-Britannia egy hanyatló államra emlékezteti. A kormány miniszterei a sajtóban vitatkoznak egymással az ország elmúlt 40 évének legfontosabb problémájáról, amelynek megoldása generációkra meghatározza a társadalom jövőjét. A londoni kormány úgy viselkedik, mintha az emberek az EU-ban nem olvasnák a Nagy-Britanniából érkező híreket, ám éppen ellenkezőleg: nagyon is figyelnek.

Amikor Boris Johnson azt mondta, hogy az EU egy fillért sem remélhet abból a pénzből, amelyet az Egyesült Királyságnak korábbi kötelezettségvállalásai után kellene fizetnie, az eljutott az európai közvélemény tudatához. Ez és a miniszterek nyilvános vitája olyan nagy öngólok, hogy az emberek azt kérdezgetik: vajon ezek az emberek komolyan veszik magukat?

Abszurd feltételezés

Bullock csak nevet azon a kérdésen, amely azt firtatja, mennyire bonyolult dolog a brexit. Őrülten komplex. A szakembernek van némi fogalma az EU működéséről, ám valahányszor szót ejt az uniós intézményekben dolgozó volt kollégáival a kilépésről, újabb és újabb őrülten bonyolult részletek kerülnek elő, amelyek borzalmas következményekkel járhatnak az Egyesült Királyságra nézve.

Kiemeli a legutóbbi példát, a szabadalmi védettség kérdését. Ha ezeket nem tudják rendezni a 2019. tavaszi kilépésig hátra lévő 20 hónapban, annak borzalmas következményei lehetnek a brit magánszemélyekre és vállalatokra nézve egyaránt. És ez csak egy ügy, ott van még a gyógyszer-engedélyezés, a repülésbiztonság, a repülőgépek működésének szabályozása - a sor hosszan folytatható.

Egyre bonyolultabb

Az Egyesült Királyságnak teljes hivatalokat kellene felállítania a következő hónapokban. Elképzelhetetlen következményekkel járhat, ha ez nem sikerült. Bullock szerint a brexit napról napra összetettebb feladattá válik annál, amire korábban számított.

Az e héten kezdett tárgyalásokon meg kellene állapodni az ír-észak-ír határról, az egymás területén élő állampolgárok jogairól és a britek lelépési pénzéről. Bullock szerint egyikben sem fognak előrejutni, miközben a következő tárgyalási forduló egy hónap múlva lesz. Ez a jóslata bevált.

És a helyzetet súlyosbítja már 2018 őszéig meg kellene egyezni, mert 2019 elejéig még a tagállamok parlamentjeinek is szavazniuk kell a brexit feltételeinek elfogadásáról vagy elutasításáról. A szakember úgy véli, hogy két év alatt egyszerűen nem lehet lebonyolítani a tárgyalásokat, még akkor sem lehetne, ha mindkét fél a legjobb formáját hozná.