Ausztrál meteorológusok ismét úgy látják, hogy nőtt az El Nino időjárási rendellenesség kialakulásának valószínűsége, miután a Csendes-óceánon felerősödtek az ezt előre jelző jelenségek - jelentette a Bloomberg. Először a szokatlanul forró tavasz és kora nyár után adtak ki hasonló figyelmeztetést a szakemberek, amelyet később enyhítettek, mivel az El Ninóhoz vezető szokatlan hőmérsékleti körülmények gyengültek.

A mostani időjárási modellek azonban azt mutatják, hogy ezek a feltételek továbbra is jelen vannak az óceán vizében és a légkörben, sőt lehet, hogy még erősödnek is. Ennek megfelelően a meteorológiai szervezetek átálltak megfigyelési üzemmódból riadókészültségbe. Összességében 70 százalék a valószínűsége annak, hogy az El Nino kialakul karácsony környékén.

Idegeskedésre adhat okot az is, hogy az USA Klíma-előrejelzési Központja két héttel ezelőtt még csupán 58 százalékos esélyt adott a kellemet jelenség megjelenésének. Az El Nino két legfőbb hatása, hogy Ázsiában szárazságokat hoz, Dél-Amerikában viszont a szokottnál esősebb időhöz vezet. Mindez hatással van a gabona, a cukor, a kakaó és más élelmiszerek árára. Tavasszal már megjelenésének lehetősége is elég volt az utóbbi drágulásához.

Az El Nino kettő-hétévente alakul ki, legutóbbi 2009-2010-ben jelent meg. Ezt megelőzően a kilencvenes évek végén dollár tízmilliárdokban mérhető kárt okozott. Akkor 23 ezer ember halálához vezettek azok a természeti katasztrófák, amelyekért minden bizonnyal ez az időjárási anomália volt a felelős.