Az olasz Unicredit, legnagyobb hitelezőként a piacon, 7 milliárd eurós kölcsönt kíván felvenni a szeptemberi kibocsátáson. A Banca Monte dei Paschi, a harmadik legnagyobb olasz bank 3 milliárd eurós kölcsönért áll majd sorba, míg a Banco Popolare az első kibocsátáson 3,8 milliárd eurót igényel majd. Az Intensa Sanpaolo, az olasz piac második legnagyobb bankja, tervei szerint összesen 13 milliárd euró hitelt venne fel a TLTRO keretében.

A TLTRO vagy más néven a célzott hosszú távú refinanszírozási program, az ECB fontos gazdaságélénkítő eszköze, melynek célja, hogy a hitelkihelyezés növekedésével serkentse a vállalati és lakossági fogyasztást, ezáltal pedig a gazdasági növekedést. Az európai jegybank 2011-ben és 2012-ben is próbálkozott már hasonló gazdaságélénkítő eszközökkel, de ezek nem hozták meg a várt eredményeket. A TLTRO szükségét mutatja az a tény is, hogy az eurózóna 0 százalékkal nőtt a második negyedévben. Ez nem is meglepő tekintve, hogy három legnagyobb gazdasága - a német, francia és olasz - sem tudott növekedést felmutatni.

Egyes londoni elemzők szerint szeptemberben az eurózóna tagországok hitelszükséglete körülbelül 110 milliárd euró körül alakul, míg a decemberi aukción ez az összeg további 160 milliárd euróval nő majd.

Ahhoz, hogy az eurózóna-beli bankok részt vehessenek az ECB szeptemberi kibocsátásán, el kell küldeniük hitelállományi adataikat saját nemzeti bankjaikhoz, legkésőbb ma délután fél négyig. A hitelért folyamodó bankok az ECB alapkamat + 10 bázispont mellett juthatnak hozzá a kölcsönhöz, mely rendkívül kedvező lehetőséget jelent, tekintve, hogy júniusban rekord alacsony szintre, 0,15 százalékra csökkent az ECB irányadó kamata.