Soros György magyar származású üzletember arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy immáron mindössze három hónapjuk maradt az euró megmentésére - jelentette a BBC. Arra számítok, hogy a görög társadalom kellően megrémült az ország eurózóna-tagságának megszűnésétől ahhoz, hogy a két hét múlva esedékes választásokon kis többséggel az EU-IMF támogatás feltételeit elfogadó pártokat juttassa hatalomra. Ez azonban csak ideiglenes megnyugvást fog hozni, ami nagyjából a nyár végéig tarthat ki.

Amint arról beszámoltunk, Kína is megkezdte a felkészülést a Grexitre, miközben a feltörekvő országok jegybankjai elkezdtek szabadulni az eurótól.

A válság valamikor az ősszel érheti el csúcsát, addigra ugyanis érezhetőek lesznek a német gazdaság lassulásának hatásai, ezért Angela Merkel kancellárnak sokkal nehezebbé válik bármilyen további áldozatvállalást kérni országa polgáraitól. A görög választások és a német helyzet romlása között nyílik egy három hónapos ablak a cselekvésre - szögezte le egy olaszországi konferencián elhangzott elemzésében.

Nem értik a lényeget

Soros György szerint az európai vezetők nem értik, mi a válság igazi természete. Miközben a magas államadósságokra koncentrálják a figyelmüket, a krízis sokkal inkább a bankok gyengeségéből és az európai gazdaságok versenyképességének hiányából fakad. Nem lehet lefaragni az adósságot a gazdaság zsugorításával, csak egy út van: a tartozások kinövekedése - ismételt el egy régi teóriát.

Ez utóbbi véleményével ugyanakkor nem áll egyedül, Európában is egyre több döntéshozó és elemző kérdőjelezi meg a válságkezelés eddigi módszerét. Soros azok közé tartozik, akik ezt élesen vetik fel: a növekedést ösztönző lépések nélkül, amelyek az adósságok mérséklésére fordítható jövedelmekhez juttatják a kormányokat, Európa kifut a monetáris unió megmentésére rendelkezésre álló időből.