Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dadogó amerikai gazdasági kilábalás és az eurózóna törékeny fellendülése arra utal, hogy számos kockázatos befektetési eszköz, részvény, kötvény drágább valódi értékénél - véli az OECD. A fejlett országok szervezte időközi gazdasági jelentésében arra figyelmeztet, hogy a világ értékpapírpiacain hirtelen korrekció következhet be, azaz váratlanul összeomolhatnak az árak.

A jelenlegi optimista hangulat ellentétben áll számos kockázat határozott erősödésével - idézte a szervezet jelentését a CNBC. Az OECD úgy véli, hogy az Egyesült Államok GDP-je idén 2,1 százalékkal nőhet, míg jövőre 3,1 százalékos plusz várható. Májusban még 2,6, illetve 3,5 százalékot jeleztek előre. Az eurózóna esetén a korábbi prognózisban szereplő 1,2-1,2 százalékos plusz helyett 2014-re 0,8, 2015-re pedig 1,1 százalékot jósolnak.

A közös európai valutát használó országcsoport növekedését kiábrándítónak tarják a szervezet szakértői. Különösen rossz jeleket küldenek a legnagyobb országok, Franciaország, Németország és Olaszország. A gazdasági bizalom ismét csökken, akárcsak a kereslet, amely még magához sem tért a 2008-2009-es válság után. A kereslethiány legsúlyosabb következménye a deflációs fenyegetés.

Soros shortol

Az amerikai Fed monetáris enyhítésének befejezése nyomás gyors pénzáramlás indulhat meg, ami jelentős árfolyamváltozásokkal járhat. Az utóbbinak elsősorban a feltörekvő piacokon lehetnek romboló következményei. Egyes értékpapírok ára rekordmagasságba emelkedett, több állam kötvényeinek hozama minden idők mélypontján van, miközben az amerikai és az európai részvénypiacokon a válság előttihez hasonló áringadozások figyelhetők meg. Mindez az OECD szerint biztos jele egy hirtelen korrekció veszélyének.

Az elmúlt időszakban Nobel-díjas közgazdászok, köztük Robert Shiller és Lars Peter Hansen figyelmeztettek arra, hogy a részvények árazása elszakadhat a realitásoktól. Hansen megdöbbentően lassúnak tartja az amerikai gazdaság bővülését.

Vészjelzésnek tekinthetők Soros György magyar származású üzletember legutóbbi befektetései is. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) adatai szerint a befektetési gurunak tartott Soros az utóbbi időben bővítette az S&P-500 tőzsdeindex zuhanására játszó (short) üzleteit. A shortok közel 17 százalékkal részesednek az üzletember befektetési cégének portfóliójából.

Még lazábbat!

Az OECD csak a brit gazdaság növekedésére adott előrejelzését növelte: eszerint 2015-ben 2,8 százalékkal bővülhet a GDP szemben a 2,7 százalékos májusi prognózissal. Japánnak azt ajánlják a világszervezet szakértői, hogy még tovább lazítsa amúgy is meglehetősen nagyvonalú monetáris politikáját. A szigetország ezzel ellensúlyozhatja a fogyasztási adó 2015 őszére tervezett további emelését. Az áfaszerű adó tavasszal nőtt ötről nyolc százalékra, ami visszavetette a fogyasztást. A következő lépcsőben tíz százalékra megy fel, hogy a kormánynak több forrása legyen a GDP 240 százalékán álló államadósság lefaragására.