Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soros György magyar származású üzletember úgy véli, hogy az Egyesült Államok igen hatásos fegyverrel rendelkezik az orosz vezetés megbüntetésére. Nevezetesen stratégiai olajtartalékai egy részének értékesítésével leszoríthatná a nyersolaj világpiaci árát, ami igen súlyos károkat okozna az olajexport köldökzsinórján lógó Oroszországnak. Ezzel szemben szerinte az ország oligarchái ellen hozott intézkedések szándékukkal ellentétes hatást érnének el.

A mágnások valójában gyengítik az orosz gazdaságot azzal, hogy a helyi vállalkozásaikban megtermelt profitot nem forgatják vissza, hanem kiviszik az országból. Ha tehát lehetetlenné teszik nemzetközi tevékenységüket, akkor arra kényszerítik őket, hogy otthon tartsák a pénzüket, amivel segíthetik Vlagymir Putyin államfő próbálkozását az orosz gazdaság élénkítésére - idézi a befektető gurunak tartott üzletember kombinációját a marketplace.org.

Csapoljuk meg!

Más a helyzet az olajárral. Ha az USA napi félmillió hordót értékesítene stratégiai készletéből, azzal hordónként 12 dollárral szoríthatná le az olajárat - állítja Philip Verleger tőkepiaci szakértő, korábbi elnöki tanácsadó a Bloomberg tudósítása szerint. Ez nagyjából 40 milliárd dollárral, a GDP két százalékával faragná le Oroszország energiahordozó-exportból származó bevételeit. Az olajkínálat növelése gyors beavatkozási lehetőséget jelent, ugyanis a gáz esetén nincs meg a szükséges technológiai rendszer (a folyékonygáz-előállítási és -szállítási infrastruktúra) ehhez.

A kormány egyelőre visszautasítja az ötletet, ám a kongresszus meghallgatást tervez az ügyben. Mary Landrieu szenátor, az energiaügyi bizottság elnöke szerint az USA-nak energia-szuperhatalommá kellene válnia. Az utolsó dolog, amit Putyin és emberei akarnak, az az, hogy Oroszország energiaversenybe keveredjen az Egyesült Államokkal.

Keresztbe tehetnénk

Az USA 696 millió hordó olajat tart azokban a texasi és louisianai föld alatti tárolókban, amelyeket még 1975-ben az OPEC olajembargójára válaszul hoztak létre. Ebből utoljára 2011-ben a líbiai polgárháború okozta világpiaci kínálatcsökkenés ellensúlyozására adtak el 30 millió hordó fekete aranyat. Miközben az állam az ország 90 napi szükségletének fedezésére elegendő olaj tárolására vállalt kötelezettséget, az összes tartalék 200 napra futná.

Az Obama-adminisztráció a napokban jelezte, hogy ötmillió hordónyi olajat kiszivattyúznak a tárolókból az új szállítási rendszer - például egy a korábbival ellentétes irányú továbbításra átállított vezeték - teszteléséhez. Szakértők ezt úgy értékelik, hogy Washington jelezte Moszkvának: tudna keménykedni az olajfronton, ha akarna.

Ördög a részletekben

Az olajáraknak ez a manipulálása kicsi és átmeneti hatással járna - állítja Tom Finlon, a floridai Energy Analitics Group tanácsadó cég igazgatója. Az ár csökkenése ráadásul megütné a texasi termelőket is. Emellett csak akkor lenne értelme, ha a készletek felszabadításával egyidejűleg nem fogná vissza a termelését valamelyik nagy olajexportáló ország.

Az első felvetésre az a szakértők válasza, hogy egyrészt az amerikai kitermelés majdnem háromnegyede 75 dollár/hordós szintig gazdaságos, másrészt a nem kis részben exportra termelő amerikai finomítók nagyobb árrést érhetnének el az olcsóbb nyersanyagnak köszönhetően. A világszintű olajtermelés szinten tartásáról pedig meg lehetne egyezni Szaúd-Arábiával, azzal az arab országgal, amely a legrugalmasabban képes módosítani olajexportját. A szíriai polgárháborúban ugyanis ellentétes oldalon áll Oroszországgal, így szívesen borsot törne Moszkva orra alá.