Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már csupán egy hét van hátra a brit-EU válási tárgyalások újrakezdése előtt, ám a felek között továbbra is szakadék tátong azzal kapcsolatban, mikor kezdjenek el egyeztetni az Egyesült Királyság és az unió új kereskedelmi kapcsolatairól - kezdi beszámolóját a Bloomberg. Theresa May brit miniszterelnök a hét végén megadta következő napok tónusát.

Arról beszélt, hogy kormánya növelni fogja a nyomást az EU-n annak érdekében, hogy a tárgyalások súlypontja már októberben átkerüljön a válás feltételeiről az új viszonyok részleteire. London korábban is próbálkozott azzal, hogy keményen lép fel partnerével szemben, ám nem sok sikerrel. A válasz most sem késett sokáig.

Tovább fog tartani

Miro Cerar, Szlovénia miniszterelnöke arról beszélt a brit Guardiannak, hogy a válási folyamat bizonyosan több időt igényel, mint azt korábban várták. Nagyon sok bonyolult ügy van az asztalon, ezért nem várható, hogy mindegyiket olyan ritmusban tudjuk kezelni, ahogy a korábbi menetrendekben szerepelt - fejtegette.

A legfontosabb most az, hogy az alapkérdések - az uniós állampolgárok jogai a független Nagy-Britanniában, a korábbi brit vállalások fejében fizetendő összeg és az ír-észak-ír határ ügye - belátható időn belül rendeződjenek.

Ez összhangban van azzal, amit Michel Barnier EU-s főtárgyaló (képünkön jobbra) augusztus közepén megerősített, nevezetesen, hogy a 27 uniós kormány nem engedi a jövendő kereskedelemmel kapcsolatos tárgyalások megkezdését, amíg "nem érnek el jelentős előrehaladást" a tárgyalóasztalnál az előbb említett három kérdésben. Korábban egyébként abban bíztak a felek, hogy ez októberig, az EU következő csúcstalálkozójáig megtörténhet.

Idegesek lesznek

Az újabb nézeteltérés idegessé teheti a befektetőket, ami már az elmúlt napokban is megmutatkozott abban, hogy a font gyengült a világ összes jelentős valutájával szemben. Márpedig nem sok jót ígér nekik, amiről David Davis brexitügyi miniszter (képünkön balra) értekezett hét végi újságcikkében. Ebben azzal igyekezett érvelni a párhuzamos válási és kereskedelmi tárgyalások mellett, hogy például az ír határ esetében elválaszthatatlan a kettő.

London fenn akarja tartani a határ teljes átjárhatóságát, ami például lehetetlen lenne, ha Nagy-Britannia egyszerűen kilépne az EU vámuniójából, ugyanis ez esetben ez a határ az unió külső határává válna. Ezért "kreatív" megoldásokkal - például a határtól távoli vámügyintézéssel - próbálkoznak, ám egyelőre nem világos ezek realitása.

Fogalmuk sincs

A keménykedésre megérkezett a hazai reakció is: a brexit ellenfelei úgy vélik, hogy a kormány képtelen lebonyolítani a válási tárgyalásokat. A Liberális Demokraták szerint lövése sincs a kormánynak, mit akar elérni ezeken az egyeztetéseken. London egy sor állásfoglalással akar rácáfolni erre, amelyeket egymás után hoznak nyilvánosságra a héten.

Davis szerint egyebek mellett el akarják érni, hogy érvényben maradjanak a szolgáltatási szerződések, például ha valaki azt vállalta, hogy karban tart egy liftet, azt a korábbi feltételekkel teljesítse. A vitás ügyeket egy új bíróságra bíznák, mivel a londoni kormány minél előbb el akarja utasítani az Európai Bíróság joghatóságát a szigetország felett, amihez viszont az unió ragaszkodik.

Az ügyek nehézségét mutatja, hogy az EU bíróságának elutasítását "ökörségnek" minősítette Paul Jenkins, az egyik korábbi brit kormány vezető jogásza, mert ellentétben áll a britek másik tervével, azzal, hogy átmeneti periódus hidalja át az Egyesült Királyság az EU-tagságának és teljes függetlenné válásának időszakát.

Közgazdászok külön csatája

Eközben a brit sajtóban tovább osztják egymást a brexit áldásos és átkos hatásairól vitatkozó közgazdászok. Egy brexitpárti csapat szerint az egységes európai piac és a vámunió elhagyása 135 milliárd font (ez több mint az éves magyar GDP) pluszt hoz a brit gazdaságnak, mivel azzal, hogy nyitottabb lesz az ország a világ felé, erősödik a verseny, aminek köszönhetően csökkenni fognak az árak.

Válaszul Monique Ebell, a National Institute of Economic and Social Research kutatója arról értekezett, hogy Nagy-Britannia az egységes piac elhagyásával el fogja veszíteni teljes külkereskedelmi forgalma 30 százalékát. Emiatt gyengülni fog a font, ami felpörgeti az inflációt, azaz szemben az előtte szólókkal ő áremelkedést vár.

Söpör az új sörű

Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése után életbe lépő kereskedelmi egyezmények biztonságosabbá teszik majd a világot - idézte az MTI Crawford Falconert, az új brit kereskedelmi főtárgyalót. Szerinte ezek szövetségeket építenek a szigetország és partnerei között. A politikus egy újságcikkben a zárt piacok destruktív politikai következményeire figyelmeztetett és felszólította a világ legbefolyásosabb országait (G20), hogy építsék le a kereskedelmi akadályokat.