Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint az ISBNews hírügynökség jelentette, a lengyel pénzügyminisztérium azon dolgozik, hogy leszállítsa a kis sörfőzdék termelését terhelő a jövedéki adót. Ez a terv nem nagyon tetszik a nemzetközi konszerneknek - írta a gazeta.pl.

A részletek ugyan még nem ismertek, de Mateusz Morawiecki pénzügyminiszter (aki egyben a kormányfő helyettese is) felfedte a titok egy részét: az olyan államok, mint Németország vagy Csehország erősen támogatják saját sörfőzdéiket, nekünk eddig nem sikerült a szabályozással megtennünk ezt.

A kis lengyel sörfőzdék ugyanakkor még ennek hiányában is folyamatosan erősödnek.. Ezért akarjuk, hogy azok, amelyek évente 200 ezer hektoliter alatt állítanak elő sört, kevesebb jövedéki adót fizessenek, mint jelenleg - árulta el a kormány tervét. Ez szó szerint megegyezik a nemrégiben módosított magyar szabályozással.

A 26 közepes és nagy lengyelországi sörgyártó cégből hetet külföldi tőke működtet, ezek piaci részesedése 2016-ban elérte a bevétel 87 százalékát. A lengyelek imádják a sört, 2016-ban a sörtermelés 0,5 százalékkal nőtt és elérte a 40,7 millió hektolitert. Lengyelország az EU harmadik legnagyobb sörelőállítója, a lengyelek évente átlag 98-99 liter folyékony kenyeret fogyasztanak.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu.