A BBC év végi körkérdésére válaszoló gazdasági szakemberek túlnyomó többsége arra számít, hogy 2012-ben visszatér a recesszió Európába. A felmérést 34 olyan brit és európai közgazdász körében végezték, akik rendszeresen adnak tanácsokat a Bank of Englandnek. Közülük 27-en reagáltak a felkérésre és 25 válaszadó úgy vélte, hogy bekövetkezik a 2008-as válság idején sokat emlegetett W alakú gazdasági hanyatlás.

A megkérdezettek ötöde a lehető legpesszimistább forgatókönyvben hisz: szerintük az európai monetáris unió a jövő év végére nem fog létezni a jelenlegi 17 tagú formájában. A többség sem sokkal optimistább, ők 30-40 százalékos esélyt adnak az eurózóna megbomlásának.

Vészjóslóan brummog a válság

Az eurózóna gazdasága 0,2 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, míg a 27 tagországot felölelő unióé 0,3 százalékkal. Az európai vezetők ismételt kísérletei a közös európai valutát használó országok adósságválságának kezelésére nem nyugtatták meg a piacokat. A BBC-nek nyilatkozó elemzők úgy vélik, hogy minél tovább hallatszik a háttérben a válság morajlása, annál nagyobb a recesszió veszélye.

Nagy-Britanniával kapcsolatban némileg világosabb a kép: a CBI üzleti szakmai csoport úgy véli, hogy 2012-ben már meghozzák első áldásos eredményeiket a kormány gyors deficitcsökkentő lépései. Miközben az eurózóna tovább nyög adósságproblémái alatt, a szigetország lassan megszabadul túlzott deficitjének baljós árnyától.

Ezt mi is megérezzük

Egy euróövezeti recesszió kedvezőtlenül hat Magyarország gazdasági kilátásaira is. Jelenleg a 2012-es magyar GDP-re vonatkozó prognózisok között a legoptimistábbnak a kormányé tekinthető, ez 0,5 százalékos növekedéssel számol. A skála másik végén Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője és a GKI áll: előbbi 2, utóbbi 1,5 százalékos visszaesést valószínűsít. A Kopint-Tárki 0,3, az MNB 0,1 százalékos pluszt vár, a Pénzügykutató 0,7 százalékos csökkenésre számít.