A kínai gazdaság várható teljesítményét előre jelző beszerzési menedzserindex (pmi) 50,5 pontra csökkent januárban a decemberi 51,0 pontról - derült ki a hivatalos adatokból. Nem sokkal korábban a HSBC bank is közölte nem hivatalos adatát, amely szerint a pmi 49,5 pontra esett az egy hónappal korábbi 50,5-ről.

Az 50 pont alatti érték a gazdaság zsugorodására, míg az e feletti a növekedésére utal. A kínai januári pmi-t hagyományosan visszavetik a holdújévi ünnepek, amelyek egyhetes munkaszünettel járnak, kérdés, hogy ez most mennyit magyaráz a romlásból. A Société Generale szakértői úgy vélik, hogy az ünnepi leállás csak részben indokolja az adatok gyengülését, amely részben a gazdaság általános lassulására vezethető vissza.

Jian Chang, a Barclays Capital hongkongi elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt két évben a holdújévi időszak csak minimális hatást gyakorolt a pmi-adatokra. Ha ez igaz, akkor nagyon sötét képet fest a jövőről, hogy a kompozit pmi összetevői közül a termelés részindexe 53,9 pontról 53,0-ra, az új megrendeléseké 52,0 pontról 50,9-re, az exportmegrendeléseké pedig 49,8 pontról 49,3-re esett.

Az amerikai Goldman Sachs elemzői viszont főként a holdújévvel magyarázzák az adatok romlását. Felhívják a figyelmet arra, hogy idén korábban, január 31-én kezdődtek az ünnepek, míg tavaly február 9-én. A gazdasági aktvitás gyengülése jellemzően megelőzi az ünnepi időszakot. A bank szerint ez a tényező egyszázaléknyi eltérést magyarázhat a tavalyi pmi-adatokhoz képest.