Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya kimutatja, hogy a cég által besorolással ellátott 137 szuverén adós közül 102-nek az államadós-osztályzatára - köztük Magyarországéra - stabil kilátás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a Moody's globális listáján szereplő államadósok 74 százalékának besorolási kilátása stabil.

További 13 államadós-osztályzatot a Moody's felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tart nyilván. A negatív kilátású - vagyis leminősítéstől fenyegetett - államadósok száma jelenleg 22; ez 16 százalékos arány.

Egy évvel ezelőtt még 35 államadós-besorolásra - a listán szereplő szuverén adósok 26 százalékára - volt érvényben negatív kilátás, vagyis 2018-ban az ideinél kevesebb államadós-leminősítés tűnik valószínűnek. A hitelminősítő kiemeli, hogy már az idén csaknem a felével, a tavalyi 37-ről 20-ra csökkent az államadós-leminősítések száma, miközben a felminősítéseké éppen a kétszeresére, a 2016-ban végrehajtott 6-ról 12-re emelkedett.

A 2016-ban felminősített hat államadós között volt Magyarország, amelyet a Moody's tavaly novemberben visszaemelt a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába, a jelenleg is érvényes, stabil kilátású "Baa3" besorolással. A Moody's idei szuverén leminősítései közül ugyanakkor kiemelkedik Kína és Nagy-Britannia államadós-osztályzatának rontása.

A cég májusban minősítette le "Aa3"-ról egy fokozattal "A1"-re a hosszú távú kínai osztályzatot, azzal indokolva a döntést, hogy Kína pénzügyi ereje várhatóan romlani kezd a gazdaságban felhalmozódott és valószínűleg tovább növekvő adósságtömeg terhe alatt.

Szeptemberben a Standard & Poor's is leminősítette Kínát, elsősorban a gyors hitelkiáramlásból eredő reálgazdasági és költségvetési kockázatokra hivatkozva.

A Standard & Poor's az addigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra rontotta Kína hosszú futamidejű államadósságának besorolását, valamint az átutalási és konvertibilitási kockázat megítélését.

A Moody's Nagy-Britanniát minősítette le szeptemberben, mindenekelőtt a brit közfinanszírozási rendszer gyengülő kilátásaival, valamint a brit EU-tagság megszűnéséből eredő, várhatóan egyre erősödő költségvetési feszültségekkel és növekedési kockázatokkal indokolva a lépést. A cég a hosszú futamidejű brit szuverén kötelezettségek osztályzatát "Aa1"-ről egy fokozattal "Aa2"-re rontotta.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván a lehetséges legjobb "AAA/Aaa" osztályzattal. A Standard & Poor's tavaly nyáron, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás után, a Fitch Ratings és a Moody's már jóval korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

A Moody's a globális államadós-minőségről összeállított szerdai tanulmányában kiemeli, hogy a stabil összkép egyik fő tényezője a tavaly óta kedvezőbbé vált makrogazdasági környezet. A hitelminősítő 2018-ra is az ideivel jórészt megegyező, valamivel 3 százalék feletti világgazdasági növekedési ütemet vár, de azt is valószínűsíti, hogy a globális növekedés székesebb bázisú és tartósabb lesz, mint a korábbi években.

A nemzetközi kereskedelem visszaesésével kapcsolatos tavalyi félelmek nem váltak valóra. Ez a korábban vártnál gyorsabb idei globális növekedést tett lehetővé, és ez lendület a Moody's várakozása szerint 2018-ban is kitart - áll a cég szerdán Londonban ismertetett tanulmányában.