Mi lenne, ha a francia vagy olasz szmogriasztási rendszer működne Lengyelországban is? - teszi fel a kérdést a Lengyel Szmog Riasztás civil szervezet. A válasz siralmas helyzetet mutat. Tavaly hat lengyel város helyzetét elemezték ebből a szempontból, és kiderült, hogy ami Párizsban egy évtizede a legveszélyesebb szintnek minősül, az Lengyelországban a mindennapos helyzet.

Ha a franciáknál kötelező riasztási rendszert alkalmaznák, akkor Varsóban és Lódzban tavaly 8, illetve 9 napon át kellett volna figyelmeztetést elrendelni. Még rosszabb a helyzet Wroclawban, ahol 12 ilyen nap lett volna.

Zakopanéban, az ország téli fővárosában 29 napon át haladta meg a párizsi riasztási szintet a levegő szennyezettsége, de a "rekordot" Krakkó és Rybnik tartja 47-47 nappal. Krakkóban csak novemberben 21 olyan nap volt, amikor az utcára sem szabadott volna kilépniük az embereknek.

Dicstelen világelsőség

Nem könnyű megelőzni Pekinget a légszennyezettség terén, de egy Krakkótól 20 kilométerre levő kisvárosnak, a néhány ezer lakosú Skalának sikerült. A településen a megengedettnél hússzorosan szennyezettebb levegőt mértek. A Financial Times szerint ez az világ legszmogosabb városa.

A WHO jelentése alapján a világ 50 legrosszabb levegőjű települése között 33 Lengyelországban található - adta hírül a gazeta.pl. Az egyáltalán nem megtisztelő vezető helyeket Zywiec, Pszczyna, Rybnik és Wodzislaw Slaski foglalják el.

Áldott-átkozott szén

A lengyel média szerint a hatalom semmit nem tesz a helyzet javításáért. Ugyan időnként az egyes városokban bevezetik a tömegközlekedési napot, ám a kormány világossá tette, hogy a szén a lengyel energiaellátás gerince, s ezen az unió figyelmeztetése és a kilátásba helyezett súlyos pénzbüntetése ellenére sem változtatnak.

A szakértők szerint a levegő szennyezettségéért a háztartásokban alkalmazott elavult fűtési rendszerek és az alacsony minőségű szén felhasználása a felelős. Lengyelországban az egyfős háztartások csaknem 70 százalékánál szénnel fűtenek.

Figyelmeztetés

A történelmi Krakkót nemrégiben úgy beburkolta a szmog, hogy a város polgármestere, Jacek Majchrowski a lakosokhoz fordult, arra kérve őket, hogy használják autóik helyett a tömegközlekedést, és hogy aki csak teheti, ne égessen fát a kályhájában, ügyeljen az eltüzelt szén minőségére, de a háztartási hulladékot semmiképpen se égessék el.

A hiányos jogszabályok miatt a társadalmat nem figyelmeztetik a levegő szennyezettségére, illetve csak akkor teszik ezt meg, amikor már szinte látni és levegőt venni sem lehet - derül ki a Lengyel Szmog Riasztás tanulmányából. Lengyelországban négyszer magasabb a riasztási érték a párizsinál.