Kemény álláspontot foglalt el az európai bevándorlással kapcsolatban Johann Schneider-Ammann svájci államfő egy nappal azt megelőzően, hogy találkozott volna Angela Merkel német kancellárral - írja a Reuters. A rotációs elnöki rendszerben az ország élén álló politikus úgy véli, meg tudják oldani ezt a problémát anélkül, hogy az érintené Svájc és az EU általános viszonyát.

Berlini utazása előtt adott interjújában ismertette azt a tervet, amellyel megfelelhetnek a svájciak akaratának. Egy 2014-es népszavazáson a többség azt a feladatot adta az ország vezetésének, hogy korlátozza a külföldiek beáramlását az országba.

Ezzel az a gond, hogy Svájc csak akkor maradhat az európai közös piac része, ha érvényesíti az uniós polgárok szabad munkavállalásának elvét.

A megoldás

A referendum két évet adott a feladvány megoldására, így mostanra készült el a javaslat. Eszerint olyan rendszert vezetnének be, amely előnyben részesíti a helyi lakosokat a vendégmunkásokkal szemben a munkavállalók versenyében.

A foglalkoztatással kapcsolatos preferenciát már elfogadta a svájci parlament alsóháza, és várhatóan ugyanezt teszi a felsőház is. Schneider-Ammann szerint ez olyan szabály, amely nem igényel további egyeztetést az ország európai uniós partnereivel.

További szurkálás

Az államfő interjújában tett néhány további kemény kijelentést is. Ezek szerint meg fogja mondani Merkelnek, hogy Svájc a korábbi uniós egyezménnyel kapcsolatban sem fogja hagyni, hogy az EU nyomást gyakoroljon rá.

Ezzel arra utalt, hogy Brüsszel 120 ágazatra vonatkozó, új kétoldalú megállapodást akar Svájccal egy keretegyezmény keretében. Ha a berni kormány elfogadná ezt, akkor számos uniós jogszabályt át kellene vennie.

És a Brexit is

Európai diplomaták felhívják a figyelmet arra, hogy a bevándorlással kapcsolatos svájci-EU egyezségnek távolabbra ható következményei is lehetnek. Ez a legkritikusabb része az EU és Nagy-Britannia válási tárgyalásainak, miután a londoni kormány ragaszkodna az európai bevándorlás korlátozásához, ám a szigetország alapvető érdeke, hogy része maradjon az egységes európai piacnak.