Felizzottak a telefonok a svájci Intercheese AG főhadiszállásán azt követően, hogy - válaszul az európai szankciókra - Oroszország augusztus elején megtiltotta az élelmiszerimportot az EU-ból, Norvégiából, az USA-ból, Kanadából és Ausztráliából. A hívók szinte kizárólag oroszok: az elmúlt néhány napban 14 ottani importőr lépett kapcsolatba a vállalattal.

Az orosz vevők olyan termékeket keresnek - Mozzarellát, Goudát és Edamit -, amelyeket más európai országból nem tudnak beszerezni - mondta a Bloomberg tudósítása szerint Daniel Daetwyler, az Intercheese igazgatója. A cég tavaly 20 tonna sajtot adott el Oroszországban, amit idén képesek lennének felülmúlni. Nem tudják azonban tetszés szerint bővíteni exportjukat.

Hiába a nagy esély

A sajt Svájc legfontosabb mezőgazdasági exportcikke. Az ország termelői tavaly összesen 431 tonnát vittek ki árujukból az orosz piacra - derül ki a svájci vámhatóág statisztikájából. Ez csupán töredéke a 63 ezer tonnás teljes világpiaci exportnak.

Ha az embargó fennmarad, képesek vagyunk több terméket kivinni Oroszországba - mondta Jacques Bourgeois, a svájci farmerszövetég vezetője. Svájc azonban egy kis ország, nem tudja egyik napról a másikra megduplázni a termelését. Persze minden eladott plusz kilogrammnak örülünk - tette hozzá. Kételkedik a svájci élelmiszerexport jelentős növekedésében Vanden Houteaz ING eurózónával foglalkozó elemzője is.

A kockázat is nagy

Az Ementáli 120 napig érik, más sajtoknál akár kilenc hónap is lehet ez az idő - emlékeztet utalva arra, hogy Moszkva egy évig tartó tilalmat vezetett be az említett országcsoportból származó élelmiszerek bevitelére. Ráadásul az új értékesítés lehetőségét beárnyékolja az embargó váratlan megszüntetésének "veszélye". Képesek vagyunk hatalmas mennyiségű Mozzarellát gyártani, de ha a tilalmat feloldják, akkor rajtunk marad az áru, olyan bajba kerülünk, mint amilyenben az európai cégek most vannak - fejtegeti Daetwyler.

Svájc Franciaország és Németország szomszédja, ezért ideális forrása lehet az ezek termékeit helyettesítő áruknak - mondja Andrej Danilenko, az orosz tejtermelők szövetségének vezetője. Emellett a Lengyelországból és a balti államokból származó tejtermékek egy részét is kiválthatják - normál esetben a nagyobb logisztikai költségek miatt a svájci termelők nem versenyképesek lengyel, lett, észt és litván konkurenseikkel.

További lehetőség a svájciak előtt a húsexport felpörgetése. A Micarna SA húsfeldolgozó cégtől sertéshúst, bacont, kolbásztölteléket és májat vásárolnának az oroszok. A megkeresések már a bojkott bejelentése előtt megérkeztek, ugyanis a vevők sejthették, mire készül az orosz kormány.

Fegyverexport-tilalom

A svájci kormány meghosszabbította a katonai eszközök ukrajnai és oroszországi exportjára vonatkozó tilalmát, továbbá újabb lépéseket készül tenni annak érdekében, hogy az európai szankciók által sújtott orosz állampolgárok és a cégek ne tudják az alpesi országon keresztül megkerülni a rendszabályokat. A fegyverek eladásának korlátozása bizonyos hajókra, repülőgépekre és önvédelmi eszközökre vonatkozik. Svájci cégek 2013-ban 612 ezer frank (674 ezer dollár) értékben exportáltak katonai eszközöket Oroszországba, illetve 182 ezer frank értékben Ukrajnába.

A kerülőutak lezárása egyebek mellett bizonyos banki műveletek tilalmát jelenti. A svájci pénzintézetek nem közvetíthetnek olyan tranzakciókat, amelyeket az EU listáján szereplő orosz magánszemélyek vagy vállalatok kezdeményeznek. Svájc a jómódú oroszok egyik kedvelt kereskedelmi központja.