A döntés célja az, hogy megelőzze az Európai Unió és az Egyesült Államok által elrendelt büntető intézkedések kijátszását az alpesi országon keresztül egyének és pénzalapok által. Svájc márciusban nem csatlakozott ezekhez az intézkedésekhez, hanem saját korlátozásokat rendelt el.

Bejelentették szerdán azt is, hogy 11 további nevet vettek föl azoknak a személyeknek és vállalatoknak a listájára, akikkel, illetve amelyekkel tilos új pénzügyi kapcsolatot létesíteni. Ha már létezik a kapcsolat, azt felülvizsgálják.

A kormány közölte, hogy öt orosz banknak ezután külön engedélyt kell kérnie, ha Svájcban hosszú távú pénzügyi eszközöket akar kibocsátani. E bankok: Szberbank (Sberbank), VTB Bank, Gazprombank, Vnyesekonombank (Vnesheconombank), Roszszelhozbank (Rosselkhozbank). Az engedélyt nem adják meg, ha a mennyiség túllépi az előző három év átlagát.

"A Szövetségi Tanács (kormány) szoros figyelemmel követi az ukrajnai helyzetet, és fenntartja magának a jogot további lépésekre a fejleményektől függően" - közölték.