Erősödésnek indult a frank, miután közeledik november vége, amikor a svájciak szavaznak arról, hogy jegybankjuk növelje-e az arany súlyát devizatartalékai rovására - jelentette a Bloomberg. A hét első napján a svájci valuta 1,20248 frank/euróra erősödött - ilyen szinten utoljára 2012. szeptember elején járt. Ez volt az utolsó olyan alkalom az elmúlt bő két évben, amikor a Svájci Nemzeti Banknak (SNB) be kellett avatkozni az árfolyamgát védelme érdekében.

Az SNB 2011 szeptemberében jelentette be, hogy kész korlátlan frankeladásokkal megvédeni az 1,2-es átváltási arányt. Ezt megelőzően az euró létét is megkérdőjelező európai adósságválság miatt roham indult a biztonságos menedéknek számító frankért, olyan szintre erősítve a svájci valuta árfolyamát, ami teljesen versenyképtelenné tette az alpesi ország vállalatait.

Gond lehet a növekvő eurókínálat

Az ezt követő csetepatéban a befektetők tesztelték az SNB ellenálló-képességét, 2012 áprilisában 1,9995-ig erősítve a frankot. A jegybank visszavágott, és azóta nem volt újabb nyílt ütközet a felek között. Most azonban elemzők szerint fordulhat a kocka: részben az Európai Központi Bank (EKB) monetáris enyhítése, részben a referendum pozitív kimenetele relatíve meggyengítheti az eurót.

Az arannyal kapcsolatos népszavazást a Svájci Néppárt kezdeményezte, amely úgy véli, növelné a nemzeti vagyont, ha az SNB a jelenlegi nyolc százalék helyett tartalékai 20 százalékát tartaná a sárga nemesfémben. Ráadásul az ehhez szükséges rudakat Svájcba kellene szállítani. A gond az, hogy ha a szavazók a referendumon igent mondanának erre az ötletre, akkor a jegybank kénytelen lenne euróért aranyat vásárolni, és a megnövekvő eurókínálat a világ minden devizájával - így a frankkal szemben is - gyengítené a közös európai valutát.

Jönne a nyomás

Nem véletlen, hogy Thomas Jordan, az SNB elnöke a hét végén azt mondta a Neue Zürcher Zeitungnak, hogy az aranytartalék növelése felhívás keringőre: arra ösztönözné a devizakereskedőket, hogy a frank ellen spekuláljanak. Két október végi közvélemény-kutatás homlok egyenest ellentétes eredményt hozott a referendummal kapcsolatban: az egyik szerint igent mond a szavazók 44 százaléka és nemet 39 százalékuk, míg a másik szerint 38 százalékon állnak az igenek és 47 százalékon a nemek.

Sok múlik a részvételi arányon - véli Geoffrey Yu a legnagyobb svájci bank, az UBS Londonban dolgozó devizastratégája. Abban a valószínűtlen esetben, ha a javaslat átmenne, azaz köteleznék az SNB-t aranytartalékai két és félszeresére emelésére, biztos, azonnal nyomás alá kerülne az árfolyamgát. Silvia Opplinger, az jegybank szóvivője nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy milyen stratégiát követne a bank, ha fel kellene adni az árfolyamkorlátot.