Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nehezen találhat segítséget döntései meghozatalához manapság Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, akit egy amerikai politikatudós a napokban Orbán Viktor magyar miniszterelnök utánzójának minősített. Azok az emberek, akik a közvetlen környezetében dolgoznak, akiket tehát ő állított jelenlegi posztjukra azért, hogy részt vegyenek politikájának végrehajtásában, elhatárolódnak tőle, nyilvánosan ellentmondanak neki vagy legalábbis tartózkodnak attól, hogy megvédjék vagy kiálljanak intézkedései, tervei mellett - írja Ramesh Ponnuru, a Bloomberg publicistája.

Van egy kis problémája

Röviden összefoglalva - ahogy egy Rich Lowry a Politico Magazine hasábjain írta - Trumpnak van egy kis fegyelmezési problémája. Ezt támasztja alá, hogy külügyminisztere, Rex Tillerson nem volt hajlandó megerősíteni, hogy az elnök az amerikai értékeket képviseli, vagy hogy a védelmi tárca vezetője, Jim Mattis ellentmondott főnökének az észak-koreai konfliktussal kapcsolatban.

Ugyanez olvasható ki abból is, ahogy twitterüzenetek sorozatában nekirontott saját igazságügyi miniszterének, Jeff Sessionsnak. Miközben hevesen bírálta saját kormányának tagját - mivel nem vetett véget a tavalyi Trump-kampány tagjainak orosz kapcsolatait firtató független vizsgálatnak, amely az elnök szerint valójában a személye ellen indított boszorkányüldözés -, nem vitte végig a támadást, azaz nem mentette fel Sessionst. Egyszerűen leszállt erről a témáról.

Ja, ha ezt is lehet...

Ezzel többi közvetlen beosztottjának agyában is elültette azt a gondolatot, hogy nem kell nagyon megijedni a főnök haragjától. John Kelly kabinetfőnök viszont emiatt azzal szembesül, hogy különösen nagy gondot okoz neki az elnöki adminisztráció széthullásának megakadályozása.

A Bloomberg publicistája szerint nem a beosztottak fegyelemsértése az igazi probléma, hanem az, hogy hiányzik az elnöki hivatal komolysága. Vagy az államfőnek kell kivívnia az őt megillető a tiszteletet, vagy ez magától értetődő, ám a lényeg ugyanaz: az elnöknek normál esetben ritkán okoz gondot, hogy érvényt szerezzen az akaratának.

Ezzel szemben Trumpnál azt látjuk, hogy nem világos: mikor adott utasítást, és mikor fogalmazta meg a véleményét. Amikor azt mondja, hogy olyan egészségbiztosítást akar, amely több embernek nyújt ellátást, mint az elődjéről elkeresztelt Obamacare, akkor azt akarja-e, hogy az emberei dolgozzanak ki egy ilyen rendszert vagy csak arról beszél, mit tartana jónak?

Nem figyelnek rá

Nemrégiben hiába hangoztatta, hogy új vámtarifákat akar bevezetni Kínával szemben, emberei tovább folytatták az ennél enyhébb politikát az ázsiai versenytárssal szemben. A Pentagon csigalassúsággal hajtja végre azt az elnöki döntést, hogy felmentsék beosztásukból a transzneműeket. És ha valamit tenni akarna ez ellen, az elveszne a Fehér Ház folyosóin.

Trump eddigi megnyilvánulásai alapján úgy tűnik, hogy szerinte az amerikai elnök legfőbb feladata, hogy ő legyen az ország fő (twitter)bejegyzés-írója. (Angolul: commenter-in-chief, ami rímel a hadsereg főparancsnokára, azaz a commander-in-chiefre.) Nem úgy tűnik, hogy fontosnak tartaná a bejegyzéseiben megfogalmazott kívánalmak végrehajtását.

Fejre állt viszony

Közhelyes klisévé vált Trump hét hónapos elnöksége alatt, hogy a kijelentéseit komolyan, de nem szó szerint kell venni. Ezzel csak az a baj, hogy beosztottai egyre inkább fordítva értelmezik ezt a formulát. Eszerint Donald Trump a szó szoros értelmében az Egyesült Államok államfője, ám ezt nem kell komolyan venni.