Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hangos berzenkedéssel fogadták Írországban az emberek a kormány magáncsődtörvény-tervezetét, miután már a javaslatról kiszivárogtatott hírek is arról szóltak, hogy a fizetésképtelen adósoknak kőkemény feltételeket kell vállalniuk azért, hogy megtarthassák lakásukat. Dublin nem jószántából döntött a lakosságot bosszantó intézkedés mellett, hanem azért, mert a bankok és ügyfeleik az érvényben lévő szabályok szerint nem tudják rendezni vitáikat akkor, amikor az adósok képtelenné válnak tartozásuk törlesztésére. Írország csődszabályozása felett eljárt az idő, így a magáncsőd problémájának rendezése része a középkori állapotok megszüntetésének.

Egy 2011-es bírósági döntés gyakorlatilag lehetetlenné teszi a pénzintézeteknek, hogy elvegyék csődbe ment ügyfeleik otthonát, ugyanakkor az Írországnak nyújtott EU-IMF hitelprogramot finanszírozó donorok szerint a bankrendszerben felhalmozódott behajthatatlan jelzáloghitel-állomány veszélyezteti az ország kilábalását a gazdasági válságból. Egyesek ugyan meg tudtak állapodni hitelezőjükkel helyzetük rendezéséről, a probléma nagysága azonban arra kényszerítette a kormányt, hogy átlátható, egységes adósságrendezési megoldással álljon elő - derül ki a BBC összefoglalójából.

Szorosra húzott nadrágszíj

Az új magáncsődtörvény alapján a fizetésképtelenségi eljárást vállaló adós és bankja között egy "személyes csőddoktor" fog közvetíteni. Ez a feladatot várhatóan jogászok vagy a pénzügyi szolgáltatásokban jártas szakértők látják majd el. A dolguk az lesz, hogy mintegy brókerként segítsék az ügyfél és a bank közti alku létrejöttét. Amikor megszületik a megállapodás, attól kezdve az adós kénytelen lesz az abban foglalt szigorú feltételek között továbbélni az életét.

Az alku részeként a magáncsődben lévő személy biztosan rákényszerül autója eladására. Ez alól csak akkor kaphat felmentést, ha tömegközlekedéssel nem tud eljutni munkahelyére. Emellett jó eséllyel le kell mondania magán-egészségbiztosításáról és szórakozásra - ebbe nem értendő bele a kábeltévé-előfizetés - maximum heti 29 eurót költhet. Része lehet a megállapodásnak, hogy napi érkezési kiadásait nyolc euróra (2400 forintra) kell csökkentenie.

Hét év szűkölködés

A szűkös életmódra maximum hét évig kényszerülhet rá a fizetésképtelenné vált jelzáloghiteles ügyfél, ám a törvény erősen ösztönzi arra, hogy ezt bevállalja. A magáncsőd bevezetésével egyidejűleg ugyanis megkönnyítik a bankoknak az adóssággal terhelt lakások visszavételét. Így aki hezitál, az otthona elvesztését kockáztatja

A törvényjavaslat megszületését megelőző pletykák alaposan felborzolták az emberek idegeit, egyebek mellett olyan hírek terjengtek, amelyek szerint egyesek kénytelenek lesznek feladni állásukat, mert adósságuk törlesztése miatt nem költhetnek majd gyerekeikre, s ezért otthon kell maradniuk, hogy vigyázzanak rájuk.

Alan Shatter igazságügyi miniszter a tervezet bemutatásakor cáfolni igyekezett ezeket a híreszteléseket. Mint mondta, a jogszabály részei az ésszerű kiadásokat meghatározó irányelvek, amelyek biztosítják, hogy a hitelező ne foszthassa meg az adóst azoktól a forrásaitól, amelyek egy háztartás, egy család mindennapi életének biztosításához nélkülözhetetlenek. Fel sem merülhet, hogy a folyamatos foglalkoztatást, az abból származó előnyöket fel kellene adniuk - állította.