Az Egyesült Államokban némi csökkenéssel nyitottak a tőzsdék a munkaügyi minisztérium friss foglalkoztatási adatának megjelenése után. A Dow Jones félszázalékos mínuszt hozott össze, amivel összesen öt százalékot vesztett értékéből májusban elért csúcsához képest. Ezt megelőzően az legnagyobb európai tőzsdék 0,2-0,5 százalékkal estek a meglehetősen jó munkaerő-piaci adatok hatására.

Az amerikai vállatok 215 ezer munkahelyet teremtettek júliusban, miközben a munkanélküliségi ráta 5,3 százalékon stagnált. A foglalkoztatottak aránya a teljes munkaképes lakossághoz képest 62,6 százalék, ami 1977 óta a legalacsonyabb érték.

A befektetők azért kezdték kiszórni részvényeiket a hír hatására, mert a viszonylag erős - ha nem is kiemelkedő - foglalkoztatási adat arra utal, hogy a Fed kilencévi kihagyás után már szeptemberben emelheti alapkamatát, ami valamelyest fékezni fogja az USA gazdaságát. A magasabb kamat emellett elcsábíthatja a tőke egy részét a kockázatosabb befektetésekből, például a magyar államkötvények vásárlásától.

A munkaügyi statisztikából kiderült, hogy a kiskereskedelemben és az egészségügyben keletkezett a legtöbb új munkahely júliusban. A feldolgozóipar is elég jól teljesített, akárcsak a járműgyártás és -értékesítés. A mezőgazdasági ágazaton kívül dolgozók átlagos munkahetének hosszúsága 34,6 óra volt, az átlagos órabér öt centtel, 24,99 dollárra (7140 forint) emelkedett.

Szintén a gazdaság erősödését mutatja, hogy júliusban picit csökkent a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya. A munkaügyi minisztérium javította korábbi adatait is. Ezek szerint májusban és júniusban is többen kaptak munkát, mint amennyiről a tárca korábban beszámolt.