Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aleksandar Antic energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, 1,2 milliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás negyedik és ötödik felülvizsgálatával kapcsolatban tárgyaltak a felek, és megállapodtak, hogy szükséges az emelés, ugyanakkor ez a lehető legkisebb mértékű drágulás, amelyről meg tudtak egyezni. Az IMF kétszer ekkora növelést szeretett volna - tette hozzá.

A legutóbb tavaly augusztusban drágult az áram, akkor az IMF 15 százalékos árnövekedést kért, Szerbia pedig akkor is mérsékeltebb, 12 százalékos drágulást hajtott végre.

A háztartások eddig átlagosan körülbelül 2800 dinárt (7056 forint) fizettek az áramért, az áremelést követően ennél körülbelül 120 dinárral (302 forint) fizetnek majd többet.

Az IMF júniusban javított Szerbia idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésén, és 1,8-ról 2,5 százalékra növelte a várt GDP-növekedést. Ugyanakkor arra is figyelmeztette Szerbiát, hogy mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy csökkentse a GDP 75 százalékát kitevő államadósságot, és meg kell oldania a veszteséges állami vállalatok helyzetét.