Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok által beterjesztett határozat elfogadásával felkerült a BT szankciós listájára újabb tizenöt észak-koreai magán- és négy jogi személy, amelyek valamilyen módon köthetők az észak-koreai atom- vagy rakétaprogramhoz. Külföldi utazási tilalommal és kintlévőségei befagyasztásával sújtja őket a BT - írja az MTI.

A listára bankvezetők, bankok, kereskedelmi cégek és az észak-koreai állampárt vezetői kerültek fel, köztük a külföldi hírszerzés főnöke. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta, hogy a határozat elfogadásával a BT világos üzenetet küldött Észak-Koreának: vessen véget a ballisztikus rakétateszteknek, különben számolnia kell a következményekkel.

A határozat ismételten a leghatározottabban elítéli az észak-koreai rendszer nukleáris és ballisztikusrakéta-kísérleteit, s felszólítja Phenjant, hogy "maradéktalanul, visszafordíthatatlanul és ellenőrizhetően" mondjon le fegyverkezési (beleértve nukleáris) programjáról. A javaslatról az Egyesült Államok öt héten át egyeztetett Phenjan legfőbb szövetségesének tartott Kínával.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagjának (az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Kínának, az Egyesült Királyságnak és Franciaországnak) vétójoga van a BT-határozatok elfogadásának) Az ENSZ BT tavaly két határozatot fogadott el a Phenjan elleni gazdasági szankciók szigorításáról, ennek ellenére Phenjan nem hagyott fel a rakétatesztekkel.