Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már az év közepétől érvénybe léphetnek azok az új munkaügyi szabályok Ausztriában, amelyek jelentős kedvezményekkel segítik a hazai munkaerő alkalmazását - írja a Népszava. Ha a szabályokon nem változtat a parlament, akkor az osztrák cégek, minden egyes új foglalkoztatott esetén 50 százalékkal kisebb bérköltséggel számolhatnak.

Évenként és fejenként 4000 eurót is megspórolhatnak. Sok szakértő szerint egy ilyen szabályozás sérti az uniós polgárokat megillető egyenlő elbánás jogát, valamint a munkaerő szabad áramlására vonatkozó jogokat, ám az szociáldemokra-néppárti koalíció ezt azzal védheti ki, hogy minden jelenlegi munkanélküli elhelyezkedését segítenék, miközben a munkára várok 30 százaléka külföldi vendégmunkás.

A bécsi vezetés további lépése, hogy csökkenteni akarják az Ausztriában élő kelet-európaiak családi pótlékát. Különösen azok a magyarok járhatnak rosszul, akiknek itthon élnek a gyerekeik.

Orbán Viktor magyar  miniszterelnök már pénteki rádióinterjújában reagált a készülő törvényre. Mint mondta: korlátozhatják az osztrák tőke magyarországi tevékenységét. Alois Stöger osztrák szociális miniszter a hét végén meg is válaszolta a magyar felvetést. Ausztria nettó befizetője az EU-nak, Magyarország viszont kilenc százalékra csökkentette a társasági adót, ami versenyelőnyt jelent. Szerinte kormányának ezt nem kéne tétlenül néznie.