A Wall Street Journal értesülései szerint csütörtöktől egy héten keresztül megtiltanák a ciprusi bankbetéteket érintő, külföldi, nem készpénz jellegű tranzakciókat. A ciprusiak utazásonként és személyenként nem vihetnek majd ki az országból 3000 eurónál nagyobb összeget, vagy ezzel egyenlő értékű valutát. Ezentúl nem haladhatják meg a havi 5000 eurót a bankkártyával végrehajtott tranzakciók. A külföldön tanulók havi 10 ezer euró kiutalására lesznek jogosultak.

A ciprusiak fizethetnek majd - a külföldön bevett lakossági fizetési eszköznek tekintett - csekkel, de a kapott csekkeket nem válthatják pénzre. Ezenkívül a lekötött betétekben tartott pénzhez azok lejáratáig nem lehet majd hozzáférni.

A tervek szerint az intézkedések valamennyi ciprusi bankra érvényesek lesznek, nemcsak a banki átalakítások által leginkább érintett két bankra. Egyedül a ciprusi állam, illetve a központi bank mentesül majd a korlátok alól.

Az intézkedésekre azért van szükség, mivel a ciprusi kormány egy 10 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag fejében vállalta, hogy további 5,8 milliárd eurót saját erőből teremt elő, túlnyomórészt a 100 ezer eurót meghaladó bankbetétekre kivetett egyszeri adóval. Sokan attól tartanak, hogy megfelelő tőkekorlátok hiányában a bankbetétesek megrohamozzák a bankokat, ami súlyos likviditási problémákat okozna, illetve veszélyeztetné a bankrendszer stabilitását.

A ciprusi bankok csütörtökön nyithatnak ki több mint másfél heti zárva tartás után.