A megbeszélést a visegrádi négyek, valamint a Nyugat-Balkán országainak Pozsonyban tartandó külügyminiszteri találkozója előtt folytatták. Szijjártó kulcsfontosságú energiapolitikai kérdésekről tárgyalt a szlovák diplomácia meghívása alapján Pozsonyban tartózkodó Hammonddal az MTI szerint. Az egyeztetésről - amelynek fő témái a nemzeti energiastratégiák, az energiafüggőség csökkentése és azon belül az észak-déli gázfolyosó voltak - Szijjártó az MTI-nek telefonon elmondta: kiderült, hogy Magyarország és Nagy Britannia nagyon sok területen közös álláspontot képvisel. Ezek közül kiemelte: egyetértettek abban, hogy Európának csökkentenie kell (külső) energiafüggőségét és abban is, hogy a nemzeti energiastratégiák meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani.

"Az Európai Unió akkor tud erős lenni a jövőben, ha azt erős tagállomok alkotják" - szögezte le Szijjártó, aki azt is hozzátette, hogy Hammonddal egyetértettek abban is, hogy a nukleáris energiát "egyenjogúság illeti meg" az energiaforrások között. A miniszter szerint a brit tárgyalópartnerével összhang volt abban is, hogy az EU-nak nyitottnak kell lennie a világ gyorsan fejlődő régióival való együttműködésre, hogy a korábban elveszített versenyképessége jelentős részét vissza tudja szerezni.

A magyar diplomácia vezetője az energiafüggőség lazításának céljával kapcsolatban tájékoztatta a brit külügyminisztert arról, hogy Közép-Európa országainak ez különösképpen érdeke, ezen belül pedig nagyon fontos az észak-déli gázfolyosó létrehozása. Az, hogy ezen országok gázvezetékeit minél előbb össze tudják kötni és mind északról, mind délről LNG-terminálokon (cseppfolyósított földgázszállítmányok fogadására kialakítandó állomásokon) keresztül érkezhessen a gáz ebbe a rendszerbe - fejtette ki Szijjártó.

A külügyminiszter pozsonyi látogatása további részében Lubomír Vázny szlovák gazdasági miniszterrel (képünkön) is találkozott, majd megnyit egy üzletközpontot Magyarország pozsonyi nagykövetségének egyik épületében.