Magyarországnak, Európának, de azt gondolom, az egész világnak is az az érdeke, hogy mielőbb jöjjön létre egy amerikai-orosz megállapodás a szíriai rendezésről. Ugyanakkor (...) nem túlságosan pesszimista az a kijelentés, hogy ettől most vagyunk a legmesszebb" az elmúlt éveket figyelembe véve - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek bármilyen típusú bevetését - írja az MTI.

A Külügyminisztérium hivatalosan elítéli minden vegyifegyver-támadást, a történtek is megerősítik, hogy a szíriai konfliktus tárgyalásos rendezése nem tűr halasztást. A tárcánál a keddi feltételezett vegyifegyver-támadással kapcsolatban kiemelték: "mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen szörnyűségek ne történhessenek" - írta a tárca közleményében.

Hangsúlyozták: emellett az Iszlám Állam elleni harcot is folytatni kell, a terrorszervezetet le kell győzni. Amíg ez nem történik meg, addig a térségben nem lesz béke, és az illegális bevándorlás is folytatódni fog - magyarázták.
A hosszú távú béke megteremtésének alapvető feltétele az amerikai és az orosz fél együttműködése - áll a KKM közleményében.

Az Egyesült Államok pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg homszi légi támaszpontjára, amit azzal indokolt, hogy szerinte a szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert, szaringázt vetett be Idlíb tartományban. A gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, és 546-an megsebesültek.