A magyar külügyminiszter bírálta az Oroszország ellen hozott európai uniós politikai-gazdasági szankciókat. Kérdéses, hogy ezek mennyire képesek befolyásolni a moszkvai vezetés viselkedését, miközben biztos, hogy komoly gazdasági károkat okoznak a kelet-közép-európai országoknak - derült ki szavaiból. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szóvivője ugyanakkor nem javasolta az intézkedések azonnali felfüggesztését.

A tárcavezető a Financial Timesnak (FT) adott nyilatkozatában leszögezte, hogy azok az uniós országok, amelyeket különösen erősen sújtanak az intézkedések következményei (az orosz válaszlépések), szolidaritást érdemelnek a többiektől. A szankciók nem hozták meg a remélt hatást Ukrajna esetében: az orosz-ukrán konfliktus nem enyhül, miközben az európai gazdaság szenved. Ezen belül Kelet-Közép-Európa különösen nehéz helyzetbe került - foglalta össze a külügyminiszter szavait az FT

Nehéz ez

Szijjártó nincs egyedül megjegyzéseivel. Sokakat aggaszt, hogy például a Németország - Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere - ipari termelése augusztusban megroggyant. Ez éppen akkor történt, amikor úgy tűnt, hogy az európai gazdaság kilábalása lendületet vehet. A magyar politikus szavai visszhangozzák főnöke mondatait, de bírálta a szankciókat a cseh és a szlovák kormányfő is. A balti államok azonban a kemény fellépés hívei Moszkvával szemben.

Magyarország Szijjártó elmondása szerint eddig naponta 50 millió forint veszteséget szenvedett el az EU-s korlátozások miatt és elvesztette az Oroszországba és a Független Államok Közösségébe irányuló kivitele 12 százalékát. (Varga MIhály nemzetgazdasági miniszter augusztus közepén azt mondta, hogy a magyar mezőgazdaságnak napi 70 millió forint veszteséget jelent az orosz importtilalom - a szerk.) Az FT szerint a magyar GDP növekedése törékeny, ezért érthető, hogy a kormány tisztviselői aggodalommal kísérik figyelemmel a uniós szankciók és az azokra adott orosz ellenlépések egymást erősítő káros hatását.

A magyar kormány a kieső növekedési ösztönzőket más lehetőségekkel igyekszik pótolni. Ezek közé tartozik a keleti nyitás politikája, amely ázsiai befektetéseket vonzhat az országba. A belső kereslet növekedését várják a devizahitelek problémájának megoldásától - igaz, ennek ára az ország amúgy is küszködő bankjainak újabb megterhelése.

Magyarázó körút

A magyar külügyek új vezetőjének további nagy feladata, hogy lecsendesítse a budapesti kormányt bírálók hangos kórusát. A kritikusok azzal vádolják a magyar vezetést, hogy az önkényuralmakra hajazó kampányt folytat a médiával, a civil társadalommal és a politikai ellenzékkel szemben. A vádakat alátámasztotta, amikor Orbán maga beszélt arról, hogy illiberális államot kíván létrehozni.

Magyar tisztviselők szerint félremagyarázták a miniszterelnök szavait. Az illiberalizmus esetén a fogalom sajátos magyar értelmezéséről van szó, amellyel a kormányfő határozottan el akart határolódini a korábbi, az országot 1990-től kezdve három kormányzati cikluson át vezető szocialista-liberális koalícióktól. Szijjártó elmagyarázhatja a hivatalos álláspontot vezető amerikai kormánytisztviselőknek, amikor a következő hetekben Washingtonba látogat.

Nincs ténybeli alapja ezeknek a bírálatoknak, túlzásokról van szó - idézi a külügyminisztert az FT. Szijjártó arra fogja biztatni tárgyalópartnereit, hogy nézzenek ezeknek a kérdéseknek a mélyére és a vitákat a tényekre alapozzák. Ezek a kritikák súlyos nyomot hagytak a magyar kormány nemzetközi imázsán - Szijjártó azt tekinti egyik feladatának, hogy világosan elmagyarázza a budapesti vezetés álláspontját, és ennek segítségével elhárítsa a károkat.