Idén a hazai gazdaság kitűnő eredményei ellenére megdőlhet a lengyel emigrációs rekord - a Work Service A lengyelek megélhetési migrációja című jelentése szerint 2015-ben 1,275 millióan hagyhatják el az országot külföldi munkavállalás céljából. Ezzel számuk minden eddiginél magasabbra, 3 millió fölé emelkedhet. A fő irány Nagy-Britannia, ahol már 642 ezer lengyel tartózkodik.

A kivándorlás legfőbb indoka a magasabb kereset - ezzel indokolta döntését a 12 hónapon belül emigrálni szándékozók 78 százaléka. Második helyen áll a magasabb életszínvonal 44 százalékkal, ezt követi 37 százalékkal a szakmai perspektíva és ugyanennyinél a világlátás, 29 százalék pedig a jobb egészségügyi ellátást hozta fel indokul.

A hazai munkaerőpiac mellett a demográfiai perspektíva szempontjából a szakértők aggasztónak tartják, hogy a kivándorlók többsége fiatal, akik vagy családostól mennek, vagy kint alapítanak családot, és nem is szándékoznak visszatérni. Az emigrációt tervezők 63 százaléka 35 évesnél fiatalabb.