Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyszerűsödik az EU-n kívüli országok munkavállalóinak foglalkoztatása Szlovákiában a jövő év májusától - vette át az Új Szó a Hospodárské Noviny (HN) gazdasági napilap cikkét, amely egy kormánypárti parlamenti képviselők által beterjesztett törvénymódosítási javaslatra hivatkozik.

A vonatkozó szabályozás enyhíti az unión kívüli munkavállalók foglalkoztatásához szükséges engedélyek odaítélésének feltételeit, illetve rövidíti azok kiadásának időtartamát.

A módosítások csak bizonyos hiányszakmákra vonatkoznak majd, illetve csak az öt százaléknál alacsonyabb munkanélküliséget kimutató járásokban lehet majd érvényesíteni azokat. A szabályozás a könnyítések mellett megkötéseket is bevezet. Ezek közül az egyik leglényegesebb, hogy amennyiben egy vállalat unión kívüli munkavállalókat is foglalkoztat, azok aránya nem lehet magasabb 30 százaléknál.

Tiltakozik a szakszervezet

Szlovákiában szeptember végi hivatalos adatok szerint csaknem 46 ezer külföldi állampolgár dolgozott, ami csaknem négyszer annyi, mint öt évvel korábban. A nem uniós tagországok munkavállalóinak legnagyobb hányada (csaknem tizenegyezer ember) Szerbiából érkezett.

Korábban többször is az unión kívülről érkezők munkavállalásának megkönnyítése ellen foglalt állást a fémipari dolgozók szlovákiai szakszervezete. Az érdekvédők kifogásolják, hogy a munkáltatók nehezményezik a minimálbér emelését és meg akarják könnyíteni a külföldi munkaerő behozatalát, miközben az országban a munkanélküliek száma továbbra is meghaladja a másfél százezret.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu