A szlovák gazdaság kissé fokozta az elmúlt év végén felvett növekedési ütemét - derült ki a pozsonyi statisztikai hivatal jelentéséből. A szezonálisan kiigazítatlan adatok szerint 3,5 százalékkal, a kiigazított adatok szerint 3,6 százalékkal bővült a GDP az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, szemben az október-decemberi 3,4 százalékos tempóval. Negyedéves összehasonlításban 0,9 százalékról egy százalékra gyorsult a növekedés.

Szlovákia ezzel ismét elpáholta két szomszédját, a 2,5 százalékos első negyedéves GDP-bővülésről számot adó Csehországot, és a 2,4 százalékos adatot közlő Magyarországot. Csehországban 2010 utolsó negyedében még 2,6 százalékos növekedést jegyeztek fel. A lengyel statisztikai hivatal egyelőre nem közölte január-márciusi előzetes becslését, a tavalyi utolsó negyedévben 3,9, a harmadikban 4,6 százalékkal bővült a lengyel gazdaság.

Romániában annak örülhettek a szakemberek, hogy a visszaesést végre bővülés váltotta fel. A GDP a kiigazítatlan adatok szerint 1,6, a kiigazított adatok szerint 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévben az október-decemberi 0,6 százalékos zsugorodás után. Több mint két évet kellett várni a fordulatra, ami az export és az ipari termelés bővülésének köszönhető.