Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az átlagnyugdíj - mely jelenleg 336 euró - jövőre nagyjából 10 euróval lenne magasabb - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilapra hivatkozva az MTI-eco. Az emelés 162,8 millió euróval terheli meg a társadalombiztosítás büdzséjét.


A járadékok eddig mindig júliustól emelkedtek. A 2009-es év volt az első, amikor már januárban növelték az összeget, a gazdasági válság negatív hatásait enyhítendő. Az év elején a növekedés 6,95 százalékos volt.

Az emelés mértékét a változó fogyasztói árak, illetve az országos átlagbér alapján számítják ki. A költségvetési javaslat alapján a Szociális Biztosító jövőre 1,52
milliárd eurós támogatást kap az államtól. Noha a kiadások jövőre magasabbak lennének, mint a bevételek, a 2009-es nyereséggel - mintegy 395,7 millió euróval - együtt 2010-ben is plusszal zárná az évet, így elegendő pénznek kell rendelkezésére állnia a szociális juttatások kifizetésére.

Hasonló lenne a helyzet 2011-ben is, 2012-ben pedig a biztosítónak már állami segítség nélkül képesnek kellene lennie a juttatások folyósítására.