Az Európai Bizottság az elmúlt hét végén közzétett jelentésében rendkívül élesen bírálta Szlovákiát az áramszolgáltatással kapcsolatos hálózati díjak miatt - írta a pozsonyi Új Szó. A dokumentum szerint az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) által megszabott hálózati díjak a legmagasabbak közé tartoznak egész Európában.

A hálózati szolgáltatási díjak a nagyfeszültségű és az elosztó hálózat működtetésével, karbantartásával összefüggő költségeket fedezik. A legrosszabb helyzetben az ipari fogyasztók vannak, a cégek számára ugyanis ez a díj meghaladja az átviteli költségeket. Európában csak három ilyen ország van, miközben Szlovákia az egész EU-ban a második legdrágábbnak számít az ipari fogyasztók számára.

A Fico-kormány az Európai Bizottság szerint ezzel maga alatt vágja a fát, hiszen a magas díjak miatt csökken a szlovákiai cégek versenyképessége, ami fékezi a foglalkoztatottság növelését. Márpedig a kormány egyik leggyakrabban hangoztatott célja épp a rendkívül magas munkanélküliség csökkentése.

Az ÚRSO mindent tagad, és egy külön nyilatkozatban adott hangot a felháborodásának az Európai Bizottság jelentésével kapcsolatban - írta az Új Szó.