Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növekedés elsősorban az export és a befektetések bővülésének köszönhető. A kivitel 6,8 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben éves szinten, az előző negyedévi 5,1 százalék után. A befektetések 7 százalékkal nőttek ugyanebben az időszakban, lassabban a megelőző negyedévi 9,7 százaléknál.

Kiválóak ezek a számok, az egész évre is 2,5 százalékos vagy nagyobb gazdasági növekedést várok - mondta a szlovén Dezelna Banka befektetési igazgatója. A növekedés jövőre is fennmaradhat, mivel a hitelezést és befektetéseket ösztönző uniós intézkedéseknek beérik az eredménye.

Ugyanakkor a szlovén kormány 2015-re csak 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol az idei évre prognosztizált 2 százalék után.

Lehetséges, hogy lassul a gazdasági növekedés a következő időszakban a költségvetési megszorítások miatt, és azért, mert Szlovénia fő exportpiacain is lassulás várható - mondta Peter Stanovnik, a Gazdasági Kutató Intézet munkatársa.

Tavaly a kormánynak több mint 3 milliárd eurót kellett nagyrészt állami tulajdonú bankok megmentésére költenie, mivel azok nagy mennyiségű rossz hitelt halmoztak fel korábban.

A jelenlegi balközép kormány jövőre mintegy 3 százalékkal tervezi csökkenteni a közalkalmazottak bérét, hogy az unió által elvárt 3 százalék alá szorítsa a költségvetési hiányt. Idén 4,3 százalék körüli hiánnyal számol a kormány.