Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány azt tervezi, hogy kiegészíti a nyugdíjmegtakarítási számláit azoknak az embereknek, akik vállalják, hogy átlépve a nyugdíjkorhatárt tovább dolgoznak - írta a Gazeta Wyborcza. A dologban az a szép, hogy nemrégiben szállították le a korhatárt, teljesítve a radikális jobboldali Jog és Igazságosság pártja egyik választási ígéretét.

A férfiak az új szabály szerint 65, a nők 60 éves korukba mehetnek nyugdíjba. A pénzügyminisztérium új tervezete szerint minden ezen felül ledolgozott két év után 10 ezer zlotyt (750 ezer forint) írnának jóvá a nyugdíjszámlájukon, négy év után 20 ezret, hat év után 30 ezret. Az indoklás szerint, aki tovább dolgozik, az több adót fizet a közösbe, ezért többet is érdemel onnan.

Egyelőre nem világos, mikor léptethetik érvénybe az ösztönzést. Szakértők szerint október 1-je előtt el kellene indítani a programot, mert akkortól lép hatályba az új nyugdíj törvény, és a korhatár leszállítása a következő öt évben 55 milliárd zloty (négyezer-milliárd forint, kilenc négyes metró költsége) pluszkiadást okoz a kormánynak.

A társadalombiztosítási intézet felméréséből kiderült, hogy az emberek 83 százaléka élni akar a korábbi nyugdíjba vonulás lehetőségével és csak hat százalékuk szándékozik tovább dolgozni. Az idén összességében 550 ezer lengyel vonulhat nyugdíjba. Ha mindenki él a korai visszavonulás lehetőségével, az megroppanthatja a költségvetést.