Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felpörgetik a Kelet-Ukrajna feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében indított akciójukat az ukrán biztonsági erők (SZBU) - jelentették be a szervezet kijevi sajtótájékoztatóján. Harkov környékén alaposan megszűrik a forgalmat: a korábbinál több járművet fognak ellenőrizni fegyverek, lőszerek és robbanóanyagok után kutatva. Donyeck kormányzóságban az SZBU katonái elválasztják egymástól a civileket és a orosz szeparatista csoportokat.

Azokat, akik nagy összegű készpénzzel vagy katonai felszereléssel érkeznek Ukrajnába, továbbra is előállítják. Egy ilyen akció során a térség egyik nagyvárosa, Melitopol pályaudvarán nejlonzsákokba rejtett muníciót találtak. Lőszereket kobozott el a határőrség Odessza kormányzóságban is, a Moldovához tartozó, orosz többségű Dnyeszter menti szakadár terület szomszédságában - derült ki a KyivPost összefoglalójából.

A szeparatisták képviselői korábban lakonikusan reagáltak arra, hogy az ukrán-orosz-EU-USA négyoldalú találkozó résztvevői felszólították őket a középületek elhagyására. Mint mondták, illegitimnek tekintik a kijevi kormányt, ezért addig nem mozdulnak, amíg az nem mond le. Emellett azt akarják, hogy május 11-ére - azaz még a 25-ei ukrán elnökválasztás előtt - írják ki a népszavazást Ukrajna föderatív állammá szervezéséről. Péntek délutánra részletezték követeléseiket.

Csak akkor teszik le a fegyvert és vonulnak el, ha az ukrán hatóságok elengedik az összes túszt, akit fogva tartanak, beszüntetik a letartóztatásokat, a Jobb Szektor nevű szélsőjobboldali nacionalista szervezetet lefegyverzik és kiírják az államformáról szóló népszavazást - idézte az egyik szeparatista vezetőt a RIA Novosztyi. Egyébként nem bíznak abban, hogy Kijev betartana bármilyen megállapodást, amit vele kötnének, illetve hogy a szélsőséges nacionalisták letennék a fegyvert. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a felek azzal töltik a hét végét, hogy tovább próbálják kiszorítani egymást elfoglalt pozícióikból.