Elindult Ukrajnába az a masszív orosz teherautó-konvoj, amelyet a múlt hét elején indítottak útjára Moszkvából. A járművek egy héttel ezelőtt leparkoltak a határ közelében, ugyanis a kijevi kormány közölte: nem engedik be a szállítmányt, mivel attól tartanak, hogy abban az ukrán hadsereg ellen harcoló oroszbarát szeparatistáknak szánt katonai ellátmány is lehet. Ez az orosz fél folyamatosan tagadja.

A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint a Kreml megelégelte a segélyszállítmány "elfogadhatatlan" feltartóztatását. Humanitárius segélyt szállító konvojunk elindult Luhanszk felé - idézte a BBC a tárca közleményét. Ezt megerősítették a közelben tartózkodó szemtanúk is. A konvojt nem nehéz felismerni: 270 egyforma fehér kamionról van szó, amelyekről nemrégiben kiderült, hogy platójukat sok esetben csak félig rakták meg.

Az ukrán katonaság és a szeparatisták kelet-ukrajnai összecsapásaiban eddig kétezren haltak meg, jó részük civil, és 330 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására. A lázadók kezén lévő Luhanszkban nincs víz- és áramellátás, a telefonok nem működnek. A kormányerők 20 napja ostromolják a várost.

Tárgyalás lesz

A Nemzetközi Vöröskereszt a héten megkezdte a teherautók átvizsgálását - még azelőtt, hogy útra keltek volna -, csütörtökön twitterüzenetben közölték, hogy az ukrán határőrök hozzáláttak az első járművek átnézését. Ezt a kijevi hatóságok is megerősítették. A Vöröskereszt megvizsgált egy lehetséges útvonalat, amelyen a szállítmány eljuthat rendeltetési helyére, és vállalta, hogy segít az élelmiszert, vizet, takarókat és áramgenerátorokat is tartalmazó segélyek elosztásában.

Petro Porosenko ukrán államfő, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár a tervek szerint kedden találkozik Fehéroroszországban, hogy a válság megoldásáról tárgyaljanak - tájékoztatott a brit Telegraph. Ezt megelőzően Porosenko és Merkel szombaton Kijevben egyeztet egymással.