Az orosz energiaügyi minisztérium pénteken közleményben tudatta, hogy az orosz fél elfogadta a háromoldalú tárgyalások időpontjára és helyszínére tett javaslatot. Az Európai Bizottság csütörtökön javasolta, hogy október 21-én Berlinben tartsanak újabb találkozót. Jurij Prodan ukrán gazdasági miniszter csütörtökön elfogadta a meghívást, így már csak Moszkva jóváhagyása hiányzott.

Eredetileg a múlt hét elején Brüsszelben tárgyaltak volna a felek, hogy véglegesítsék a szeptember 26-án Berlinben elfogadott egyezséget, de végül elnapolták a megbeszélést.

Angela Merkel német kancellár óvatos optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e Moszkvának és Kijevnek megállapodásra jutnia a vitás ügyekben. Úgy vélte, hogy még "törékeny a helyzet Kelet-Ukrajnában, ahol az oroszbarát szeparatisták és az ukrán kormányhoz hű erők között véres konfliktus dúl.

Oroszország és Ukrajna ádáz vitába keveredett, miután a Nyugat-barát erők hatalomra jutása után a Gazprom orosz gázholding Európában példátlan mértékben megemelte a gáz árát.

A szeptemberi háromoldalú tárgyaláson elfogadott megállapodás alapján a több milliárd dolláros adósságot felhalmozó Kijevnek januárig ki kellene fizetnie 3,1 milliárd dollárt a Gazpromnak, ebből kétmilliárdot október végéig. Cserébe a Gazprom felajánlotta, hogy felújítja a június 16. óta szünetelő gázszállításait, és minimum 5 milliárd köbméter földgázt juttat Ukrajnába ezer köbméterenként 385 dolláros áron.

Az ukrán energiaügyi miniszter attól tart, hogy Oroszország politikai megfontolásokból bármelyik pillanatban megváltoztathatja az árat, ezért új szerződés aláírását követeli.