Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román pénzügyminisztérium adatai szerint a költségvetés bevételei meghaladták a 223,7 milliárd lejt (49,7 milliárd euró), ami 4,3 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A kiadások értéke elérte a 242 milliárd lejt (53,7 milliárd euró), 0,6 százalékkal csökkent. Az államháztartási hiány 18,3 milliárd lej (4 milliárd euró) volt, ami a GDP 2,41 százalékát tette ki. 2015-ben az államháztartás GDP-arányos deficitje 1,47 százalék volt.

A román államháztartás bevételeinek csökkenését leginkább a 2016 január elsején bevezetett 4 százalékpontos áfacsökkentés okozta. A 24 százalékról 20 százalékra mérsékelt áfakulcs 9,6 százalékos bevételkiesést eredményezett az előző évhez képest. Az áfacsökkentéstől remélt gazdaságélénkítő hatás főleg a növekvő nyereségadó bevételeknél mutatkozott meg (11,7 százalék), a tb-járulékokból befolyt összeg 6,3 százalékkal nőtt.

A kiadási oldalon az év második felében bevezetett közalkalmazotti béremelések 9,5 százalékos többletköltséggel terhelték a román büdzsét. A hiányt úgy sikerült valamelyest féken tartani, hogy a tervezett állami beruházások mindössze háromnegyedét valósították meg 29,5 milliárd lej (6,5 milliárd euró) értékben.

Idén újabb 1 százalékponttal 19 százalékra csökkent az áfa Romániában, az év elején hivatalba lépett szociálliberális kormány pedig további nyugdíj- és béremelésekről döntött. A Grindeanu-kabinet pénteki ülésén készül elfogadni az idei költségvetés tervezetét, amelyet 2,99 százalékos GDP-arányos deficittel terveztek meg.