Közel 500 taxis tüntetett a bukaresti parlament épülete előtt kedden egy új, szigorúbb taxistörvényt és hatóságilag rögzített, egységes viteldíjakat követelve.

A taxisok emellett azt kérték a hatóságoktól, hogy tiltsák ki a fővárosból a helyi engedélyekkel nem rendelkező személyszállítókat, országos sztrájk kirobbantásával és fontos közlekedési útvonalak lezárásával fenyegetőzve. Bukarestben a helyiek mellett tömegével jelentek meg olyan taxisok, akik vidéki városokban szereztek - lazább feltételek mellett és olcsóbban - fuvarengedélyt. Úgy dolgoznak a fővárosban, hogy nem fizetik a helyi adókat és járulékokat, nem kötelezik őket, hogy csatlakozzanak a diszpécseri szolgálathoz, így dömpingáron tudnak szállítani rontva a helyiek üzletét.

A taxisok országos egyesülete (COTAR) ezért úgy szeretné módosítani a jogszabályt, hogy a személyszállítást arra a helységre korlátozzák, ahol az engedélyeket kiállították - nyilatkozta Vasile Stefanescu az érdekképviselet elnöke. Stefanescu emellett törölné azt a jelenleg érvénybe lévő jogszabályt is, amely szerint minden taxisnak kötelező igénybe venni valamelyik társaság diszpécserszolgálatát. Mint fogalmazott: a fuvarozóknak a hatalmas pluszkiadást jelent, hogy beszerezzék a szükséges eszközöket és kifizessék a szolgáltatás díját - nem ritkán teljesen fölöslegesen.

Miután szerdán nem ülésezik az országgyűlés, a meghirdetett tüntetés elmarad, a tervek szerint április 17-től ismét utcára vonulnak a taxisok Bukarestben - fenyegetnek az érdekképviselők. A keddi bukaresti tüntetés jelentősebb incidensek nélkül zárult, a főváros közlekedésében azonban fennakadásokat okozott a taxisok felvonulása.