A német szövetségi munkaügyi hivatal adatai szerint a német költségvetés mintegy 32 millió eurót (2,4 milliárd forint, egy vidéki kézilabdacsarnok ára) spórolt meg eddig a lengyel 500+ program bevezetésének köszönhetően - adta hírül a gazeta.pl. A lengyel lap a Deutsche Welle hírét veszi át, amelyből kiderült, hogy a megtakarítás az uniós előírásoknak köszönhető.

Eszerint a Lengyelországban élő lengyel gyermekeik után a német szociális segélyre jogosult lengyelek elsősorban hazájuktól kapják a családi pótlékot, a német adófizetőnek csak a német segély és a gyermek lakóhelye szerinti ellátás összeg közti különbséget kell kifizetnie.

Mielőtt bevezették volna a lengyelek a családi 500+ programot - amelyben minden második, harmadik stb. gyermek után havi 500-500 zloty (38 ezer forint, 119 euró) fizet az állam -, csak mintegy 20 eurós családi segélyt kaptak hazájukban. A lengyel költségvetést nagyon megterheli plusz családi pótlék bevezetése, ám a németet tehermentesítette. Németországban az első és második gyermek után 192, a harmadik után 198, és minden következő gyermekért 223 euró jár.

A kelet-európai bevándorlók közül a lengyelek alkotják a legnagyobb olyan csoportot, amelynek tagjai a gyermekeik után családi pótlékra jogosultak Németországban. Összesen 90 ezer lengyel bevándorlónak van erre joga.

A nyitókép forrása: StockSnap.com