Várakozások szerint a munkavállalók közel harmada részt vesz abban az általános sztrájkban, amelyek a spanyol szakszervezetek mára hirdettek meg - jelentette a BBC. A résztvevők aránya ennél nagyobb is lehet, legalábbis ezt sejteti, hogy a hét végén a kormányzó konzervatív Néppárt a várakozásoknál gyengébb eredményt el az az andalúziai tartományi választásokon. A kormány és a szakszervezetek megállapodása szerint a vasúti és a buszjáratok harmada, a belföldi és a külföldi légi járatok tizede indul el a munkabeszüntetés alatt.

A demonstráció résztvevői a munkaügyi reformok ellen tiltakoznak - a sztrájk alatt tüntetések, felvonulások is lesznek -, amelyek könnyebbé és olcsóbbá teszik a vállalatoknak az alkalmazottak elbocsátását. Az egyik változás szerint a kirúgott dolgozók a korábbi 45 nap helyett csak maximum 33 napi bért kaphatnak minden egyes év után, amelyet lehúztak cégüknél.

Új kormány, új csomag

A spanyol kormány holnap hozz nyilvánosságra a 2012-es költségvetést, amely a Fedea kutatóintézet szerint 64 milliárd, a Funcas tanácsadó cég szerint 55 milliárd euró megtakarítást tartalmaz majd. Része lehet a csomagnak, hogy a tartományokat egészségügyi és oktatási kiadásaik visszavágására kötelezik. Így kerülhetik el, hogy a kormány megszegje a novemberben hatalomra került Néppárt egyik legfontosabb választási ígéretét, miszerint az új központi kormány nem fogja csökkenteni az ezeknek a területeknek jutó forrásokat.

Elemzők szerint ha a büdzsé zsugorítása a vártnak megfelelő lesz, az felgyorsíthatja a spanyol gazdaság hanyatlását, ami az adóbevételek elmaradásához vezethet s ezzel újabb megszorításokat tehet szükségessé.

Irány a görög út?

Uniós és spanyol tisztviselők tegnap délután egyaránt tagadták, hogy Brüsszel a görög−ír−portugál segítséghez hasonló uniós támogatás igénybevételére ösztönözné a spanyol kormányt, ám háttérinformációk szerint Madridnak a következő hetekben döntenie kell a kinyújtott kéz elfogadásáról. A kormány egyik első intézkedéseként kötelezte a pénzintézeteket, hogy 50 milliárd euróval töltsék fel − az ingatlanpiaci boom idején nyújtott hiteleik egy részének elértéktelenedése miatt − kiürült trezorjaikat.

Az El Mundo című lap magas rangú uniós forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Brüsszel három lehetőséget vázolt fel Madridnak a bankok feltőkésítéséhez szükséges forrás biztosítására. Eszerint vagy spanyol állami forrásokból, vagy magántőkéből, vagy európai támogatásból teremtheti elő a pénzt ehhez. Az újság nem nevezi meg forrását, de újságírók, akik részt vettek egy uniós tájékoztatón, megerősítették a Reutersnek, hogy Joaquín Almunia, az EB versenyügyekben illetékes biztosa vázolta fel ezeket a lehetőségeket.

Almunia − aki egy korábbi spanyol szocialista kormányban miniszteri posztot látott el − azt is elmondta, hogy Mariano Rajoy kormányfőnek a következő hetekben el kell döntenie, melyik utat választja a három közül. Független elemzők szerint Madrid végül, valamikor még 2012-ben elkerülhetetlenül kénytelen lesz az EU-hoz fordulni, miután Spanyolország jó eséllyel kiszorul az államkötvénypiacról.