A brazil parlament alsóháza megszavazta, hogy Dilma Rousseff államfőt a költségvetés manipulációjának vádjával elmozdítsák a hivatalából, ami utat nyit azelőtt, hogy lezáruljon az országot hónapok óta megbénító politikai patthelyzet - kezdi szerkesztőségi cikkét a Bloomberg. A piacok optimistán reagáltak a hírre, az értékpapírárak emelkedő pályára álltak.

Ahogy eltűnik az útból az új államfő, a brazil politikusok egy másik gonddal kerülnek szembe. Nevezetesen azzal, hogy igen kevés idejük van arra, hogy egymással együttműködve végrehajtsák a brazil gazdaság gatyába rázását biztosító reformokat. Az első feltétel persze az, hogy Rousseff elmozdítását a felsőház is megszavazza.

Ez sanszosnak látszik annak látszik annak tükrében, hogy az alsóház jókora többséggel fogadta el az impeachment eljárás kezdeményezését. Így május közepére kitisztulhat a kép. Michel Temer elnökhelyettes, a Brazil Demokrata Mozgalom Párt vezetője - korábban a Rousseff fő koalíciós partnere - már megkereste a kormány egyes tagjait azzal a kérdéssel, hogy szerepet vállalnának-e egy nemzeti egységkormányban.

Keresztbe fekszenek

Temernek nem lesz könnyű dolga, ha valamit csinálni akar. Nem csupán azért, mert nincs széles körű támogatottsága, vagy azért, mert Rousseff és patrónusa, Luiz Inacio da Silva volt államfő mindent el fog követni, hogy keresztbe tegyen neki.

Fő gondja az, hogy pártjának tagjai, nem mellesleg az alsóház és a szenátus vezetője, sőt ő maga is mélyen érintett az országot megrázó korrupciós botránysorozatban. Az állami olajvállalathoz, a Petrobashoz köthető vesztegetések behálózták a teljes politikai elitet. És, ha még ez sem lenne elég, az is elképzelhető, hogy a nemzeti választási bíróság új választásokat ír ki a 2014-es szavazás kampányfinanszírozási szabálytalanságai miatt.

Volna mit csinálni

Akkor sem látszik sokkal egyszerűbbnek Brazília helyzete, ha zárójelbe tesszük ezeket a politikai problémákat. A gazdaság műtétre szorul. A Rousseff-adminisztrációnak 2014 közepe előtt hátszelet adott a nyersanyagok és az energiahordozók árának szárnyalása, ám ahogy ez zuhanásba váltott, úgy került lejtőre az ország gazdasága.

A köz- és a magánadósság nő, a GDP tavaly négy százalékkal zsugorodott, és várakozások szerint 2016-ban is csökkenni fog. A munkanélküliségi ráta kétszeresére nőtt az államfő 2014-es újraválasztása óta. Nem meglepő, hogy a lakosság hallani sem akar azokról a reformokról, amelyeket a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében végre kellene hajtani.

Valamit valamiért

Temernek össze kellene gyűjtenie minden piacbarát politikai erőt ahhoz, hogy a fájdalmas intézkedések árán lendületet adjanak a gazdasági növekedésnek. Pártja tavaly ősszel megjelent tervei szerint erősítenék a nemzeti bank függetlenségét, visszavennék az állam szerepvállalását az olajszektorban és lazítanák azokat a kiadási és bevételi szabályokat, amelyek túszként tartják fogva a költségvetést.

A népszerűtlen reformokért "cserébe" a csúnyán becsapott választók is kaphatnak valamit. Nevezetesen a korrupcióellenes törvények kiterjesztését. (Érdekes, hogy ezek jelentős részét Rousseff regnálása alatt fogadták el.)

Az ügyészség, amely levezényelte a Petrobasszal kapcsolatos vizsgálatot, kétmillió támogató aláírást gyűjtött össze arra a petícióra, amely tíz új korrupcióellenes jogszabály elfogadását követeli a kongresszustól.

Forró nyár lesz

Ha minden simán menne, akkor is igen forró lenne az idei nyár Brazíliában, ugyanis a kormány reformintézkedéseit és a korrupciós törvényeket még a nyár vége előtt sínre kellene tenni. Októberben helyhatósági választások lesznek, amelyek kihozzák a pártokból a harci szellemet, ezért szeptembertől reménytelen együttműködést várni tőlük.

És eközben augusztusban egy olimpiát is le kellene bonyolítani Brazíliában.