A jogszabály elfogadásával kapcsolatban Jehor Szobolev, a parlament korrupcióellenes bizottságának elnöke elmondta, a törvény minden tisztségviselőt arra kötelez, hogy ne csak a saját nevén szerepelő ingó és ingatlan vagyont vallja be, hanem a formálisan más személyek nevére bejegyzett, de az ő kezelésében lévőt is tüntesse fel a vagyonbevallásában. Példaként említette a hivatalnokok hivatalosan nem létező, de a valóságban meglévő hatalmas birtokait és nagy értékű autóit - adta hírül az Unian hírügynökség.

A korrupcióellenes törvény módosításának javaslatát Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök nyújtotta be idén áprilisban a parlamentnek abból a célból, hogy hozzáférhetővé váljanak a magas beosztású állami tisztségviselők és családtagjaik nevén vagy kezelésében lévő vagyonnal kapcsolatos információk mind az országon belül, mind külföldön.

Ukrajnában az államhatalmi szerveket érintő korrupciós botrányok kapcsán egymás után kerülnek napvilágra magas beosztású hivatalnokok mesés vagyonáról, luxus életviteléről szóló információk. A 2013-2014. évi kijevi tiltakozó megmozdulásokban részt vevők egyik fő követelése az állami szervekben burjánzó korrupció megszüntetése volt.