Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Puerto Rico fejlesztési bankja, a Government Development Bank (GDP) nem fogja visszafizetni a a hétfőn lejáró 422 millió dolláros adósságának túlnyomó részét. Ezzel a szigetállam pénzügyi válsága új szintre lép - írta a Wall Street Journal (WSJ). Alejandro Garcia Padilla kormányzónak választania kellett a költségvetési kiadások között: vagy a hitelek törlesztésére fordítják a pénzt, vagy a szociális kiadásokra és a közalkalmazottak bérére.

Szembe állítva a hitelezőink követelését az emberek szükségleteivel úgy döntöttem, hogy az utóbbiakat részesítjük előnybe - fejtegette arra utalva, hogy az kormány megmaradt pénzét az egészségügyi és az egyéb közszolgáltatások finanszírozására fordítják a törlesztés helyett. Ezzel megtörtént, amit már az év elején világosan lehetett látni, hiszen mindenki tudta, hogy májusban jár le egy nagyobb hitel.

Törvény adta joga

Puerto Rico az elmúlt hónapban fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a kormányfőt az adósságok visszafizetésének felfüggesztésére az alapvető kormányzati szolgáltatások fenntartásának érdekében. A rendelkezés addig maradhat érvényben, amíg az amerikai kongresszus nem dönti el, miként avatkozzon be a csődhelyzet kezelésébe.

A hitelezők egy része bírálta a törvényt, mert a kormányzatot nem kötelezi arra, hogy változtasson kiadási szokásain. Emellett nem tartalmaz rendelkezést arra vonatkozóan, hogy a törlesztés elmulasztása nyomán milyen lépéseket tennének az adósság átütemezésével kapcsolatban.

Ketyegett egy ideje

A GDB fizetésképtelenné válását már a hét vége előtt előre lehetett látni. A banknak 562 millió dollárja volt adósság-visszafizetésre április 1-jén. A csődre válaszul a hitelezők várhatóan pereket indítanak a pénzükért. A múlt hónapban a GDB kötvényeit birtokló hedge fundok panaszt emeltek az amerikai szövetségi bíróságon azzal a kéréssel, hogy a bankot tiltsák el a törlesztés elhalasztásától.

A szigetállam összesen 70 milliárd dollár adósságot halmozott fel, miután gazdasága tíz éve stagnál, lakosságba pedig zsugorodik. Az első törlesztést néhány tíz millió dollár erejéig tavaly augusztusban mulasztották el. Ekkor helyi hitelezők nem kapták meg a pénzüket.

Itt a vég

A GDP csődje sokkal komolyabb baj, mert részben ez a pénzintézet finanszírozza az kormányzati hivatalok tevékenységét. A bank kritikus szerepet játszik Puerto Rico pénzforgalmában, ezért csődje a sziget megbénulásával fenyeget - derül ki szakértők szavaiból.

Ez az a pillanat, amikor Puerto Rico leállása elkezdődik - fejtegette Matt Fabian, a Municipal Market Analytics tanácsadó cég partnere. Ez az igazi válság kezdete - tette hozzá.

A GDP a múlt héten megegyezett néhány helyi hitelszövetkezettel arról, hogy 33 millió dollárnyi adósságot átütemeznek. A hétfőn lejáró követeléseket egy év múlva esedékes hitelekre cserélték. A maradék 389 millió dollár törlesztése azonban a hét első napjára maradt.

Tárgyalnak

Az állam kormánya és a washingtoni törvényhozás jó ideje tárgyal egy olyan törvényről, amely utat nyit Puerto Rico adósságválságának megoldása előtt. Szemben az USA más helyhatóságaival a társult állam nem jelenthet fizetésképtelenséget a szövetségi törvényeknek megfelelően. A kongresszus a múlt hónapban tartott meghallgatást az ügyben. Padilla kormányzó most sürgette a képviselőket és a szenátorokat, hogy oldják meg a problémát.

A GDB csődje minden bizonnyal növelni fogja a nyomást a washingtoni döntéshozókon, ugyanis júliusban jóval nagyobb összeg, kétmilliárd dollár Puerto Ricó-i adósság törlesztése válik esedékessé.

A piac hangulatát tükrözi, hogy a 2035-ös lejáratú államkötvények értékük 65 százalékán forogtak az értékpapírpiacokon.