Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajár érezhető csökkenésével indult a hét utolsó munkanapja, miután Irán és világ hat nagyhatalma előzetes megállapodást kötött az iráni atomprogram korlátozásáról és szigorú nemzetközi ellenőrzéséről - jelentette az Economic Times hírportál. Az egyezmény véglegesítése után enyhíthetik a perzsa állammal szemben 2006 óta érvényben lévő nemzetközi szankciókat, ami utat nyithat az iráni olajexport előtt. Ezzel tovább nőhet a túlkínálat a piacon.

A Brent North Sea szabvány tőzsdei árfolyama májusi szállításra több mint két dollárral, hordónként 55 dollár alá esett a pénteki londoni kereskedésben. Az észak-amerikai szabvány, a West Texas Intermediate ára szintén májusi szállításra közel egy dollárral, valamivel több mint 49 dollár/hordóra csökkent. Ez az ár már valamivel magasabb annál, ami a megállapodásról szóló svájci bejelentés után kialakult - akkor ugyanis hirtelen 48 dollár közelébe hanyatlott a WTI jegyzése.

A nyugati hatalmak és Irán 12 éve nem tudott semmilyen megállapodásra jutni az utóbbi ország atomprogramjával kapcsolatban. Az előbbiek szerint az utóbbi atomfegyver előállítására alkalmas hasadóanyag dúsításán dolgozott, amit Teherán tagad. A csütörtökön elfogadott előzetes egyezség értelmében jelentősen csökkentik az iráni urándúsító üzemek kapacitását és minden nukleáris létesítményt bevonnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzése alá.

Kapitális olajkészlet

A további olaj- és ezzel benzinárcsökkenés megindulásához is ez a szervezet adhatja meg a jelet, mivel a nagyhatalmak akkor kezdik enyhíteni a korlátozásokat, ha az ügynökség jelzi: Teherán betartja a megállapodás feltételeit. Irán olajexportja 2011-ben - a szankciók megszigorítása előtt - napi 2,2 millió hordó volt, ami ezt követően 1,3 millióra csökkent. Ezt a mennyiséget a korlátozások megkerülésével értékesítik a világpiacon.

Ha igazak a szakértői értesülések, akkor a perzsa ország elég gyorsan felfuttathatja exportját. A Commerzbank elemzőinek becslése szerint ugyanis az elmúlt években legkevesebb 30 millió hordó nyersolajat halmoztak fel tankhajókban, mivel az olajkitermelés visszafogása nagyobb gondot okozott volna a készletre termelésnél. Ezt semmi perc alatt bemozgathatják az amúgy is a túlkínálattól szenvedő piacra. Összességében egyes szakértők szerint akár 30 dollár/hordóra zuhanhat az olaj világpiaci ára.