Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Belaruszok millió végeznek kényszermunkát - egyre többet és egyre többen. A valaha polgárháborús szovjet mintára nálunk is ha ritkán, de alkalmazott "kommunista szombat" ennek a kerete.

Az oroszul "szubbotnyiknak" nevezett és a minszki rezsim által átvett rendszer keretében az állampolgároknak joga van önkéntesen szombatonként munkát vállalni, amit a munkaadó intézmények és vállalatok általában nem is javasolnak, hanem utasításba adnak alkalmazottaiknak, és igazolatlan munkahelyi távolmaradásnak minősítik az önkéntes meg nem jelenést.

Eközben a hivatalos propaganda büszkén beszél az öntudatos emberekről, akik önként és dalolva dolgoznak ingyen a közjó érdekében.

Belaruszban 2003 óta rendszeresen alkalmazzák ezt a módszert - írta az ellenzéki Belarus Digest. A BelTA hivatalos hírügynökség nemrégiben közölte, hogy a szubbotnyik kampány keretében kell elkészülni a közeledő télre, például az utakat javítani, házakat hőszigetelni. Egyelőre csak a tavaly áprilisi adat ismert, de ez is jó kiinduló pontot jelent a kényszermunka nagyságára - akkor több mint 3 millióan vettek részt az akcióban országszerte.

A kommunista szombatokon az alkalmazottak normális heti munkájukat folytatják, amire bért is kalkulálnak, amit ki is utalnak - csak nem a dolgozóknak, hanem a helyi önkormányzatnak, amely a pénzt nemes célokra fordítja. Ezek között szerepel egy új, második világháborús múzeum, sőt a tervezett atomerőmű is.

Hasonlóan működik egy másik, a Szovjetuniótól átvett hagyomány is, az egyetemisták és iskolások nyári mezőgazdasági munkája. Évente legalább egyszer kötelezik őket szimbolikus összegért vagy ingyen dolgozni a mezőkön, ha nem mennek, például elveszíthetik kollégiumi helyüket. A Nasa Niva című hetilap jelentése szerint például a múlt hónapban 11 éves gyerekeket is kivezényeltek krumplit szedni tanítási időben.

A jogi szakértők véleménye szerint mindez gyakorlatilag a belarusz és a nemzetközi törvények megszegését jelentő kényszermunka, amivel ráadásul a gyermekmunka tilalmával is szembemennek.