Jelenleg a Földön 243 millió olyan ember él, aki elhagyta szülőhazáját és legalább egy éve választott hazájában lakik. A statisztika folyamatosan növekvő adatokat tartalmaz, 1990-ben például még csak 150 millió ilyen embert regisztráltak. Mindennek köszönhetően jutottunk el odáig, hogy 2015-ben a világ lakosságának már a 3,3 százaléka migráns volt. Az ENSZ szerint ennek magyarázatához nem kell túl messzire menni: a más országba költözők egyszerűen jobb gazdasági és társadalmi körülményeket szeretnének.

A legtöbb bevándorló az Egyesült Államokban él, az ENSZ adatai szerint legalább 46 millió, legtöbbjük, több mint 12 millió fő, Mexikóból érkezett. Érdekesség, hogy legalább kétmillió kínai is él az országban, míg indiaiból 1,9 milliót számoltak. A következő a sorban Puerto Rico lenne 1,7 millió fővel, ám mivel az ország hivatalosan az USA része, ezért őket nem számolták bele a statisztikába.

Amennyiben a kontinenseket nézzük, úgy az EU vezet 76 millió bevándorlóval. A legtöbben, 12 millióan Németországban helyezkedtek el. Ezek persze nem a mostani menekülthullám során érkeztek, hiszen a kutatók 1,9 millió lengyelt, 1,6 millió törököt és mintegy egymillió oroszt számoltak.

Nem sokkal van lemaradva Európa mögött Ázsia sem, ott ugyanis 75 millió bevándorlót számoltak. Ebből csak Szaúd-Arábiában 10 millióan élnek, főképp Indiából, Indonéziából és Pakisztánból.

Több tízezer magyar Ausztráliában

Magyarországon a statisztika szerint tavaly 450 ezer bevándorló élt, a legtöbben, mintegy 200 ezren Romániából érkeztek. Innentől nagy leszakadás jön, hiszen Szerbiából 40 ezren, Ukrajnából és Németországból 30 ezren, míg Szlovákiából 20 ezren választották Magyarországon új hazájuknak.

Az ENSZ adatai szerint legalább 10 ezer kínai is él az országban, de ezer feletti populációval is több olyan országot találunk, amit elsőre nem feltétlenül gondoltunk volna. Ilyen Nigéria, Egyiptom, Irán, Afganisztán, Vietnam, Dél-Korea és Japán is. Dél-Amerikából nézve viszont kevésbé népszerű célpont hazánk, ott egy olyan országot sem találtunk, ahonnan legalább ezer fő települt volna Magyarországra.

Azt is megnéztük, hogy egyes országokban hány magyar él: az ENSZ adatai szerint Németországban 170 ezer, az USA-ban 80 ezer, Kanadában 40 ezer, Oroszországban, Svédországban és Ausztráliában 20 ezer.

Érdekesség, hogy az évek alatt jelentősen változtak az arányok: 1990-ben például 100 ezerrel kevesebb, 350 ezer bevándorló élt az országban, 2000-ben még kevesebb, 300 ezer, ami 2010-re felment 440 ezerre és 2015-ben 450 ezerre.

Az évek során a külföldön élő magyar száma is sokat változott, 1990-ben például a jelenleginél 30 ezerrel több magyar élt az USA-ban, míg Németországban 120 ezerrel kevesebben.

Amennyiben Ön is böngészné az interaktív térképet, úgy kattintson!