Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A testület ezért arra kérte a kormányt, hogy növelje az e célra a költségvetésben elkülönített összeget, az állampolgárokat pedig arra, hogy kössenek biztosítást ingatlanaikra, vagyontárgyaikra, termőföldjeikre.

A bizottság beszámolója szerint 2017. január 1-től szeptember 18-ig 2,3 milliárd kuna (94,6 milliárd forint) értékben jelentettek be kártérítési igényt a horvát államnak, miközben a kormány mindössze 20 millió kunát (822 millió forintot) különített el a költségvetésben e célra.

Josip Krizanic, a bizottság elnöke kiemelte, hogy a 2,3 milliárd kuna még nem tartalmazza a szeptemberi esőzések, viharok és árvizek okozta károkat.

Szeptember 18-ig viharkárok miatt 26 millió kuna, erdőtüzek miatt 498 millió kuna, árvízkárok miatt 23 millió kuna, aszálykárok miatt 960 ezer kuna, fagykárok miatt pedig 692 millió kuna kártérítési igény érkezett az államhoz.

Horvátországban az idén a szokásosnál is több tűzeset regisztráltak, ami óriási károkat okozott Dalmáciában. A legnagyobb veszteségeket a horvát állami erdőgazdaság szenvedte el, több ezer hektár erdő vált a tűz martalékává a nyáron. Szeptembertől viharok és árvizek pusztítanak az ország több területén.