Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit National Centre for Atmospheric Science (NCAS) kiváló kutatói (röviden brit tudósok) kifejlesztettek egy módszert, amellyel jelentősen javíthatják a hosszú távú nyári időjárási előrejelzések pontosságát az Egyesült Királyság és Európa területére vonatkozóan - adta hírül a BBC. A szakértők összefüggést találtak az Atlanti-ócáen északi részének márciusi és áprilisi hőmérséklete, illetve a nyári esők mennyisége és a napsütés időtartama között.

Jet stream

A tudományos kutatások az elmúlt időszakban elsősorban a hosszú távú téli időjárási előrejelzések pontosítására irányultak, mivel a tél sokkal több veszéllyel fenyegeti az embereket és környezetüket, mint a nyár.

A University of Readingon működő NCAS tudósai azonban olyasmire jöttek rá, amivel a nyári prognózisokat javíthatják. A lényeg az, hogy az említett atlanti-óceáni vízhőmérséklet összefonódik a levegő cirkulációjával, ami befolyásolja az úgynevezett jet stream (futóáramlás) haladását Európa felett júliusban és augusztusban.

A jetek viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű, vízszintes áramlási zónák. Az előbbi néhány száz métert, az utóbbi legalább 30-40 méter/másodpercet, jellemzően 50-80 méter/másodpercet jelent. A horizontális jelző arra utal, hogy vertikális kiterjedésük elhanyagolható a vízszinteshez képest. A jetek eléggé hosszúak, akár az egész Földet körbefuthatják - derül ki a mentet.hu meghatározásából.

Anomálliák

A kutatók azt találták, hogy erős összefüggés van az Atlanti-óceán északi részének tavaszi vízhőmérséklete, a futóáramlás helyzete és a szigetország időjárása között. Ahogy egyikük, Albert Osso fogalmaz: rájöttek, hogy ennek alapján előre lehet jelezni az időjárást. A víz hőmérsékletének anomáliái befolyásolják a jet stream elhelyezkedését, ami hatással van a Nagy-Britanniában és Európában kitörő viharokra.

Mindezek eredményeként, ha ebben a térségben a megszokottnál magasabb a hőmérséklet, akkor a viharok északabbra tolódnak és elkerülik Nagy-Britanniát. Nem mindegyik, persze, de a többségük ezt teszi. Így aztán a kutatók előre tudják jelezni a nyári időjárást, aminek sok mindenki örülhet: az agrártermelők, ennek alapján vethetnek és arathatnak a kiskereskedők, amelyek nem rendelnek hiába esernyőket és persze a turisták, akik elkerülhetik a pokoli vakációt.

Kevésbé talán

Azt sajna még a brit tudósok sem tudják megmondani, hogy okos ötlet-e májusban eltervezni egy jó kis augusztusi szabad téri grillezést, ám azt előre tudják jelezni, hogy az átlagosnál szárazabb vagy esősebb lesz-e a nyár. A nagy esőket a korábbinál nagyobb biztonsággal, hónapokkal előre jelezhetik az időjósok - legalábbis a kutatók úgy gondolják, nagy segítséget tudnak nyújtani ehhez a meteorológusoknak.

A nyitókép forrása: Pixabay.com